latinica  ћирилица
16/12/2016 |  13:35 | Autor: RTRS

Najveći hotel na svijetu se otvara u Sjevernoj Koreji

Gradnja ovog hotela počela je 1987. godine, a sve je trebalo da se završi samo dvije godine kasnije. Tadašnji predsjednik Kim il-Sung želio je da stavi fokus na razvoj turizma... Poznati sjevernokorejski hotel Rjugjong ovih dana bi napokon trebalo da otvori vrata gostima.
Najveći hotel na svijetu u Pjongjangu (Foto: Alamy) -
Najveći hotel na svijetu u Pjongjangu (Foto: Alamy)

Ogromna zgrada piramidalnog oblika ima 105 spratova i čak 3.000 soba. Visoka je 330 metara i jedan je od simbola Pjongjanga.

Službeno je to najveći hotel na svijetu vrijedan 400 miliona dolara. Nije sve išlo po planu, a radovi su obustavljeni 1992. kada se, zbog raspada Sovjetskog saveza, Sjeverna Koreja našla u teškim finansijskim problemima.

Nedostatak novca i opreme doveo je do odustajanja od projekta, a sve su dodatno potkopali i evropski inspektori koji su zaključili da je zbog loših i jeftinih materija te iskrivljenog lifta zgrada vrlo nesigurna.

Priča se s mrtve tačke pokrenula 2008. kada je izgradu preuzeo egipatski telekomunikacioni gigant Oraskom. Obnovili su je, a vlasti su otvaranje hotela najavile 2012. godine.

U ono vrijeme, hotel je proglašen najgorom građevinom u istoriji čovječanstva i dat mu je nadimak ‘Hotel sudnjeg dana’. Sada se, nakon niza godina, u 330 metara visokom hotelu konačno vide svjetla. Doduše, radi se samo o dva sprata, ali i to je nešto.

Iako se najavljuje otvaranje soba, restorani, kockarnice i noćni klubovi koji bi trebalo da budu u hotelu, za sada će ostati na čekanju.