latinica  ћирилица
16/12/2016 |  13:35 | Autor: RTRS

Prirodni lijekovi protiv glavobolje

Koliko često vas je uhvatila glavobolja, a niste htjeli da posegnete za raznim lijekovima protiv bolova?
Glavobolja (ilustracija) -
Glavobolja (ilustracija)

Upravo iz tog razloga odlučili smo da objavimo nekoliko prirodnih načina kako se riješiti glavobolje.

Za početak jako je važno napomenuti kako je jedan od najčešćih uzroka glavobolje dehidracija, odnosno nedovoljan unos tečnosti u organizam. Upravo iz tog razloga svi koji pate od čestih glavobolja dnevno bi trebalo u organizam unijeti najmanje 1,5 l tečnosti, odnosno vode.

Ako, nakon što ste rehidrirali vaš organizam, i dalje osjećate glavobolju, pokušajte s oblogama. S obzirom na činjenicu kako, u slučaju glavobolje, nekome više odgovaraju tople, a nekome hladne obloge, skladno tome ćete i postupiti. Ako vam više odgovaraju tople obloge, utoplite glavu vunenom kapom, stavite na čelo prethodno zagrijanu lanenu krpu, lezite i pokušajte da se opustite.

Ako vam pak više odgovaraju hladne obloge, u peškir umotajte kesicu s ledom, zamotajte ga u aluminijumsku foliju i stavite ispod tankog jastuka. Lezite tako da vam potiljak bude tačno na hladnom dijelu i pokušajte da se opustite.

Kada je riječ o prirodnim lijekovima protiv glavobolje, poznat je onaj stari narodni lijek od krompira za koji ste sigurno više puta čuli. Krompir se koristi kao sredstvo za masažu i to tako da ga presječete na pola i njime trljajte čelo i sljepoočnice sve dok se ne osuši.

Protiv glavobolje takođe može biti djelotvorna i masaža energetskih tačaka koje se nalaze između korena palca i kažiprsta. Ova mjesta je potrebno masirati kružnim pokretima u trajanju od 30 sekundi. Postupak se po potrebi ponavlja nakon kraće pauze.

Eterična ulja su poznata kao prirodni lijekovi za razne tegobe, a u slučaju glavobolje ulje mente je izuzetno djelotvorno. Sve što treba da uradite je nježno utrljati nekoliko kapi ulja na čelo, potiljak i sljepoočnice. Rashlađujući mentol služi kao blokator receptora u koži koji podstiču glavobolju. Takođe, možete na papirnu maramicu staviti 5-6 kapi eteričnog ulja lavande, a potom maramicu s vremena na vrijeme pomirisati kako biste ublažili bol.

Znamo kako čajevi blagotvorno djeluju na razne bolesti, a kada je glavobolja u pitanju povremeno pomažu crni čaj i čaj od ruzmarina. Za pripremu čaja potrebna vam je mala kašika osušenog ruzmarina na 250 ml prokuvane vode. Čaj ostavite da odstoji 10 minuta, potom procijedite i popijte.

Za pripremu crnog čaja takođe vam je potrebna jedna čajna kašika čaja na 250 ml prokuvane vode i 4 samljevena klinčića. Čaj ostavite da odstoji 5 minuta, potom procijedite i popijte dok je još topao.

Izvor: Agencije