latinica  ћирилица
19/12/2016 |  09:02 | Autor: RTRS

Dijeta: Oboljeli od gihta ne treba da jedu meso

Dobro izbalansiran jelovnik može da pomogne u ublažavanju simptoma reumatskih bolesti. Preporučuju se mlijeko i mliječni proizvodi, čorbe od povrća i svježe cijeđeni voćni sokovi, pišu Večernje novosti.
Dijeta (foto: Thinkstock) -
Dijeta (foto: Thinkstock)

U liječenju gihta veoma važnu uloga ima pravilna ishrana i adekvatna tjelesna težina. Tokom terapije liječenja ove bolesti neophodno je da pravilno kombinujete namirnice, jedete tri obroka dnevno i unosite oko 1.500 kalorija u toku dana. Na ovaj način poboljšaćete cirkulaciju i eliminisati višak tečnosti i štetnih materija, ali i ublažiti simptome gihta.

S obzirom na to da veći unos namirnica koje sadrže proteine može da dovede do povećane proizvodnje mokraćne kiseline, meso i iznutrice trebalo bi da izbjegavate, naročito u akutnom napadu gihta. Mesne prerađevine, čorbe od mesa kao i visoko kaloričnu hranu morate da izbacite iz jelovnika. Alkohol i gazirana pića nisu dozvoljni, već je neophodno da pijete što više vode u toku dana, najbolje dva do tri litra, kako bi bubrezi brže i lakše izbacili višak mokraćne kiseline.

Mlijeko i mliječne proizvode možete jesti koliko želite, jer oni utiču na poboljšanje zdravlja kostiju. Zbog zdravih omega 3 masnih kiselina ribu smijete da jedete, ali izbegavajte sardinu i skušu. Poželjno je da jedete što više svježeg i barenog povrća, naročito krompir, kukuruz, pirinač, kao i da pijate sok od šargarepe, celera, kiselog kupusa i svježe cijeđenog voća. Dnevno bi trebalo da pojedete i dvije do četiri porcije voća po izboru, a povremeno na meniju može da se nađe malo čokolade i meda.

1. Dan

Doručak: čaša limunade, nemasni sir, hljeb

Ručak: čorba od šargarepe, dinstano zelje sa paprikom i paradajzom, kompot od jabuka

Večera: zelena salata i cvekla, nemasni sir, parče hljeba, čaša limunade

2. Dan

Doručak: šolja čaja od šipka, jedno kuvano jaje, parče hljeba

Ručak: supa od paradajza, pire krompir sa dinstanim plavim patlidžanom, zelena salata

Večera: voćna salta od pomorandže, jabuke, kruške i šljive, šolja kakaa

3. Dan

Doručak: omlet sa paradajzom, parče hljeba, čaša mineralne vode

Ručak: krompir čorba, pirinač sa nemasnim sirom i povrćem po izboru, čaša soka od pomorandže

Večera: pečena paprika sa paradajzom, kuvani krompir

Izvor: B92