latinica  ћирилица
20/12/2016 |  15:23 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Stari sat na Muzeju Hercegovine ponovo u funkciji (VIDEO)

Poslije skoro deset godina pauze, stari sat na Muzeju Hercegovine u Trebinju, ponovo je u funkciji. Iako preciznih podataka nema, pretpostavlja se da je mehanički satni mehanizam ovdje postavljen 1904. godine, kada je završena izgradnja autrougarske kasarne. Baš kao nekada, svaki novi sat biće označen tačnim brojem otkucaja.
Muzej Hercegovine - Foto: RTRS
Muzej HercegovineFoto: RTRS

Iako satni mehanizam nije bio pokvaren, posljednjih godina nije radio zbog pripreme prirodnjačke postavke u Muzeju. Na inicijativu dvojice majstora koji su još 1994. napravili i rezervne dijelove mehanizma, nakon sitnih popraki, sat je ponovo u funkciji, što će svakako upotpuniti atmosferu pred nastupajuće praznike.

Majstor Gojko Ninković kaže da je na satu sve autentično osim tegova sajle.

Bez obzira na to ko je vladao ovim prostorima, na mjestu gdje se danas nalazi Muzej Hercegovine, od ranog srednjeg vijeka i kule zvonika, preko turske sahat kule uvijek su se čuli otkucaji. Upravo postojanje javnog časovnika jeste i jedan od pokazatelja bogate prošlosti Trebinja.

"Ovim nostalgičnim ponovnim puštanjem sata u funkciju i ovim zvucima koje Trebinjci mogu ponovo da čuju, želimo da podsjetimo da i Muzej Hercegovine ima tu privelegiju da čuva uspomenu na autrougarski i turski period, a li na slavnu prošlost srpskog srednjovjekovnog Trebinja", kaže Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine.

Društvo mašinskih inženjera iz Beograda pokrenula je inicijativu da se formira Muzej srpskog časomjerstva u kojem bi bili prikazani svi časovnici iz srpskih srednjovjekovnih gradova.