latinica  ћирилица
26/12/2016 |  09:02 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Gacko- Zbog krađe goriva blokiran grad, uhapšena 32 lica (FOTO/VIDEO)

Policija je danas blokirala Gacko! Zbog organizovanog kriminala i teške krađe goriva uhapšena su 32 lica.
Akcija "Dizel" - Foto: RTRS
Akcija "Dizel"Foto: RTRS

U policijskoj akciji "Dizel" pretreseno je više od 30 lokacija koje u Gacku koriste osumnjičeni. Kolika je šteta nanesena Rudniku i termoelektrani Gacko trebalo bi da bude poznato kada bude završena istraga. Krađa goriva koje završava na crnom tržištu, nije novost u ovom preduzeću. 

Zbog ove policijske akcije, cijela teritorija opštine Gacko danas je pod blokadom. Policija je pretresla prostorije koje koriste privedena lica, a u RiTE Gacko, vratili su pronađene bidone i kanistere. Krađa goriva je jedan od gorućih problema u ovom preduzeću već nekoliko godina. Samo tokom ove godine podnijeto je 15 prijava o nestanku nafte.

Šef Sektora obezbjeđenja Darko Milinković kaže da bi tom sektoru trebalo znatno više ljudi da bi bili u mogućnosti da obezbjeđuju krug RiTE, i dodaje, "na kraju krajeva, nigdje se u normalnom svijetu rudnik fizički ne obezbjeđuje, niti rudnik ima materijalna sredstva koja rudnik duži, već obezbjeđenje ima jedan drugi zadatak".

Gacko: Akcija "Dizel"

Osumnjičeni se terete da su organizovano, tokom dužeg vremenskog perioda krali gorivi iz RiTe Gacko. Policija nastavlja aktivnosti na dokumentovanju ovog krivičnog djela.

Prema riječima portparolke MUP-a Republike Srpske Mirne Miljanović, osumnjičen je većih broj lica, i zaposlenih i građana. Ona navodi da su aktivnosti još u toku i da istraga nije okončana, kao i da će kasnije biti poznat iznos štete.

Јavna je tajna da se gorivo ukradeno iz RiTE prodaje u lokalnim garažama. U nabavku dolaze stanovnici svih hercegovačkih opština.

Građani Gacka osuđuju krađu goriva iz rudnika i navode da takve postupke treba kazniti. Tvrde i da se to radi već godinama, te da "lopovi trebaju u zatvor, i veliki i mali".

Ovo nije prvi put da se hapse osumnjičeni zbog krađe goriva u RiTE Gacko. Prije pet godina, devet radnika ostalo je bez posla nakon što su uhvaćeni u krađi nafte iz tog preduzeća. Nakon suđenja presuda je ipak donesena u njihovu korist.