latinica  ћирилица
26/12/2016 |  20:33 ⇒ 27/12/2016 | 16:26 | Autor: RTRS

U Srbiji epidemija gripa najjača u januaru

Broj oboljelih od gripa u Srbiji se svakodnevno povećava, dok ljekari upozoravaju da se najveća epidemija očekuje u januaru.
Dom zdravlja - Foto: SRNA
Dom zdravljaFoto: SRNA

Grip počinje naglo, sa visokom temperaturom, groznicom, malaksalošću i jakim bolovima u mišićima i zglobovima. Nakon toga kreću respiratorni simptomi prvo disajnih puteva, a može doći i do zapaljenja pluća, sinusa ili ušiju.

Ovo su simptomi gripa podtipa Ah3 i B koji je uzeo maha posljednjih nedjelja. Sa druge strane, naznaka da epidemija jenjava nema, jer se broj oboljelih gotovo svakodnevno povećava.

Prema podacima zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite prošle nedjelje registrovano je oko 27.000 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija što je za deset odsto više u odnosu na prethodnu nedjelju i registrovano je oko 1.600 oboljenja sličnih gripu, što je pet puta više u odnosu na prošlu nedjelju, navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Da bi se zaštitili od gripa posebno u vrijeme novogodišnjih praznika, važno je izbjegavati kontakt sa oboljelim, redovno održavati higijenu ruku, provjetravati prostorije i konzumirati vitamine.

Izvor: Agencije