latinica  ћирилица
26/12/2016 |  20:44 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Njemačko selo poziva mlade parove sa djecom da se dosele

Zbog sve starije populacije mnoga manja mjesta u Njemačkoj, među kojima je i selo Otenštajn na sjeveru zemlje, došla su u situaciju da zatvore škole jer nemaju dovoljno učenika.

Čelnici ovog njemačkog sela pozivaju mlade bračne parove sa djecom da se dosele i nude im prijatan i miran život. Kako piše Fajnašnel Tajms, njemačke vlasti posljednjih decenija intenzivno rade na privlačenju mladih porodica iz drugih zemalja kako bi riješili sve izraženiji problem starenja.

Prema posljednjim podacima Ujedinjenih nacija, broj stanovnika u zemlji do 2050. godine biće smanjen na 74,5 miliona.

Procenat Nijemaca do 15 godina mogao bi pasti na 13 odsto, što bi bilo među najmanjim brojem mladih u jednoj zemlji u svijetu. Broj osoba u Njemačkoj iznad 60 godina, prema procjenama, mogao bi porasti sa 27 na 39 odsto.

Demografske promjene su jedan od najvećih izazova Njemačke, upozorio je Volfgang Šojble, ministar za finansije.

Tako i na sajtu ambasade Njemačke u Sarajevu stoji da gradska uprava sela Otenštajn zaista poklanja opštinske parcele mladim porodicama sa dgecom. Međutim, ove porodice moraju u periodu od tri godine graditi na parceli i snositi troškove priključaka koji nisu beznačajni (priključak za vodu, kanalizaciju, struju, gas, telefon, pristupni put itd.).

Uostalom, izgradnja kuće u Njemačkoj, kao i troškovi života nisu jeftini. U Otenštajnu i okolini ima mnogo slobodnih radnih mjesta, npr. u oblasti medicinske njege, ugostiteljstvu i zanatstvu.

Takođe, važi i pravilo da se radna dozvola može izdati samo u slučaju ako se diploma o završenoj stručnoj spremi prizna u Njemačkoj. Izglede za radno mjesto ima u pravilu samo ona osoba koja dobro zna njemački jezik.

Izvor: Agencije