latinica  ћирилица
27/12/2016 |  17:11 | Autor: RTRS

"Mekdonalds" u Sloveniji od januara angažuje penzionere

Najveći svjetski lanac brze hrane "Mekdonalds" u Sloveniji će od januara u nekim svojim lokalima prvi put angažovati penzionere, piše mariborski list "Večer".
Mekdonalds (arhiv) -
Mekdonalds (arhiv)

Popularni "Mek" će im ponuditi jednostavnije i lakše poslove, kao što su brisanje stolova, odnošenje tanjira i pribora, i rad do 60 sati mjesečno, koliko maksimalno dopušta zakon.

Do sada se na poziv "Mekdonaldsa" u Sloveniji javilo najviše penzionera iz Maribora i Ljubljane, piše list, podsjećajući da taj lanac u Sloveniji ima 18 restorana sa više od 800 zaposlenih.

Planirano je da projekat angažovanja penzionera najprije bude realizovan u januaru u tri restorana, ali iz kompanije poručuju da će sa projektom nastaviti i u drugim restoranima ako se pokaže da su reakcije gostiju i zaposlenih dobre.

Prema zakonu o regulisanom tržištu rada, penzioneri legalno u Sloveniji smiju da povremeno rade najviše 60 sati u kalendarskom mjesecu, bruto satnica koju im poslodavci plaćaju ne sme biti manja od 4,20 evra, a godišnji bruto dohodak koji povremenim radom ostvare godišnje ne smije preći 6.300 evra.

Vlada premijera Mire Cerara ovih je dana najavila da će donijeti zakon po kojem penzija za puni radni staž ne smije biti manja od 500 evra. Penziju manju od 500 evra, prema statističkim podacima u Sloveniji, dobija oko 20 posto penzionera, pri čemu su bolje penzije onih koji su radni vijek završavali prije 20 ili više godina.

Izvor: Tanjug