latinica  ћирилица
03/01/2017 |  16:30 ⇒ 16:33 | Autor: RTRS

Muzej savremene umjetnosti RS na Venecijanskom bijenalu

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske učestvovaće po drugi put na Venecijanskom bijenalu ove, 2017. godine.
Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske - Foto: RTRS
Muzej savremene umjetnosti Republike SrpskeFoto: RTRS

BiH na Venecijanskom bijenalu ovaj put predstavljaće banjalučki vizuelni umjetnik Radenko Milak koji će u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom realizovati umjetnički projekat "Univerzitet katastrofe".

Paviljon BiH na Venecijanskom bijenalu biće umjetnička platforma koja će u cilju zajedničkog djelovanja okupiti različite umjetnike i kustose, što je novina ovogodišnjeg predstavljanja BiH u odnosu na prvi nastup 2013. godine, rekla je direktorka Muzeja Savremene umjetnosti Republike Srpske, Sarita Vujković.

U Ministarstvu prosvjete i kulture ističu da je nakon nastupa Mladena Miljanovića na Venecijanskom bijenalu 2013. godine, izbor Radenka Milaka još jedna potvrda vrijednosti Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske paviljon na Venecijanskom bijenalu organizuje uz podršku Vlade Republike Srpske koja će izdvojiti 150 hiljada KM i Savjeta ministara BiH koji će izdvojiti 180 hiljada KM.

Umjetnički projekat "Univerzitet katastrofe" biće detaljno predstavljen na konferenciji za medije 10. februara 2017. godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.