latinica  ћирилица
03/01/2017 |  22:43 | Autor: RTRS

Pet činjenica koje niste znali o Sjevernoj Koreji

Da li ste znali da Sjeverna Koreja ima sopstvenu vremensku zonu i da u toj zemlji mnogo može da se sazna o čovjeku na osnovu frizure?
Sjeverna Koreja - Foto: Getty Images
Sjeverna KorejaFoto: Getty Images

1. Koliko je sati?

Od avgusta 2015. Sjeverna Koreja živi u svojoj vremenskoj zoni. Uspostavljanje "Pjongjang vremena" što je UTC +8:30 smatra se iskorijenjivanjem zaostavštine japanskog kolonijalnog perioda. Ovo nije jedini vremenski podatak koji se razlikuje od ostatka svijeta: Pjongjang koristi takozvani DŽuče kalendar, koji je isti kao i gregorijanski kalendar, osim u činjenici da je za početnu godinu uzeta godina rođenja Kim Il Sunga, 1912. Dakle, 2017. godina po DŽuče kalendaru je 106.

2. Visina nije bitna

Sjevernokorejci rođeni poslije Korejskog rata u prosjeku su pet centimetara niži od Јužnokorejaca. Postoji objašnjenje: većina građana ove zemlje gladovala je ili patila od neuhranjenosti nakon rata. 

 3. Školovanje

Pjongjang tvrdi da je stopa pismenosti u zemlji sto odsto, odnosno da čitavo stanovništvo zemlje starije od 15 godina umije da čita i piše. Pored toga, obrazovanje u zemlji je besplatno.

4. Pazi na frizuru

Različiti mediji pišu kako Sjeverna Koreja odobrava samo 28 vrsti frizura. Udate žene treba da imaju kratku kosu, dok žene koje su same mogu imati pramenove i lokne. Muškarci bi trebalo da svoju kosu krate na manje od pet centimetara. Starješine treba da nose kosu kraću od sedam centimetara. Frizura može da izgleda pomalo arhaično, nalik na trend ’50-ih.

5. Korejska Godzila

Tajne službe Sjeverne Koreje su 1978. godine kidnapovale južnokorejskog režisera Šin Sang Oka kako bi napravio valjane filmove i donio novi život na ekrane u Pjongjangu. Tokom "boravka" u zemlji, on je napravio sedam filmova. Najpoznatiji njegov rad u Sjevernoj Koreji je film "Pulgasari". Pulgasari je nastao po priči o istoimenom junaku, gigantskom čudovištu iz korejske mitologije.

Izvor: Sputnjik