latinica  ћирилица
04/01/2017 |  12:26 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Gradiška- najavljena obnova manastirišta Karanovac (VIDEO)

Povodom predstojećih božićnih praznika načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić organizovao je prijem za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve arhirejskog namjesništva Gradiška.
Manastir Karanovac u Kijevcima (Gradiška) - Foto: Screenshot
Manastir Karanovac u Kijevcima (Gradiška)Foto: Screenshot

Tokom prijema kao prioritetni zadaci u tekućoj godini u namjesništvu, koje se sastoji od 11 crkvenih opština, naznačena je adaptacija Hrama Pokrova presvete Bogorodice i početak obnove manastirišta Karanovac, u Kijevcima. 

"To je jedan predivan projekat za crkvu koja služi svojoj svrsi jer to je malte ne prvi objekat na ulazu u Republiku Srpsku na ovoj strani i to je crkva koja na neki način treba da bude ogledalo Republike Srpske", rekao je na prijemu protonamjesnik Nenad Tomić.

"To je jedini manastir na području opštine Gradiška i trebamo da pokušamo da njega obnovimo i zanovimo kao jedan zaista značajan istorijski spomenik. Lokalna zajednica na čelu samnom sigurno će se truditi da pomogne u tome svemu i djelovanjem svih predstavnika SPC na čitavom prostoru opštine Gradiška", izjavio je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.