latinica  ћирилица
06/01/2017 |  13:42 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

Svjetska banka: Za nova radna mjesta u privatnom sektoru u BiH 50 miliona evra

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je 50 miliona evra za Projekat podrške zapošljavanju u BiH koji će direktno doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta u privatnom sektoru, počevši od mladih koji traže prvi posao.
Svjetska banka    (Foto:newzimbadve.com) -
Svjetska banka (Foto:newzimbadve.com)

Zajam od 50 miliona evra Odbor direktora Svjetske banke odobrio je IBRD-u, a šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Tatjana Proskurjakova rekla je da je jednako važno što će projekat povećati zaposlenost, odnosno sposobnost ljudi da nađu i zadrže dobar posao.

U saopštenju Svjetske banke ističe se da se BiH suočava sa velikom i dugoročnom nezaposlenošću, te da više od 80 odsto nezaposlenih traži posao duže od jedne godine, što ukazuje na duboke strukturalne probleme na tržištu rada, pri čemu veliki dio nezaposlenih nema odgovarajuće kvalifikacije za radna mjesta koja nude poslodavci.

U ovoj međunarodnoj finansijskoj instituciji navode da rješavanje tih problema predstavlja srž vladinog reformskog programa, kao i ključni cilj Okvira partnerstva grupacije Svjetske banke sa BiH.

Prva komponenta projekta je promocija zapošljavanja koja će pomoći vladama Republike Srpske i Federacije BiH da prošire i povećaju efikasnost svojih aktivnih politika tržišta rada i posredovanje javnih službi za zapošljavanje, da bi se povećalo formalno zapošljavanje u privatnom sektoru.

Programi za koje će biti pružena podrška uključuju subvencionisanje plate, obuku uz rad, samozapošljavanje, usluge za nezaposlene i poslodavce.

Druga komponenta, Sistemi upravljanja, monitoring i komunikacija obezbijediće finansiranje za jačanje sistema upravljanja za monitoring aktivnih programa tržišta rada i posredovanja pri zapošljavanju, te provođenje efektivne strategije komunikacije usmjerene na osobe koje traže posao, poslodavce i kreatore politike.

Biće finansirano jačanje IT sistema radi omogućavanja razmjene podataka između službi za zapošljavanje i drugih institucija, pružanja onlajn usluga, monitoringa usluga koje se nude nezaposlenima i poslodavcima, uvođenja monitoringa učinka biroa za zapošljavanje i monitoringa i objavljivanja trendova na tržištu rada i rezultata aktivnih politika tržišta rada.

Izvor: SRNA