latinica  ћирилица
07/01/2017 |  16:31 ⇒ 16:38 | Autor: RTRS

Јedanaest naslova u užem izboru za Ninovu nagradu

Јedanaest književnih ostvarenja je u užem izboru za NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2016. godini, među kojima i djela dvojice ranijih dobitnika, kao i jedan prvenac.
Kandidati za Ninovu nagradu (foto:Promo) -
Kandidati za Ninovu nagradu (foto:Promo)

Svetislav Basara, koji je dobio NIN-ovu nagradu za "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" 2006. godine, sada je u konkurenciji s romanom "Andrićeva lestvica užasa", a Vladan Matijević, dobitnik nagrade 2003, sada je u užoj konkurenciji s knjigom "Susret pod neobičnim okolnostima".

Članovi žirija Јasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica u uži uvrstili su i jedan prvenac "Osmeh pod gorom maslinovom" Luke Tripkovića. Svetlana Slapšak, članica žirija 1990. i 1991, sada pred drugi žiri izlazi sa "Ravotežom".

Prvi put u konkurenciji za nagradu su Muharem Bazdulj sa "Lutkom od marcipana" i Darko Tuševljaković s "Јazom".

U konkurenciji su i "Arzamas" Ivane Dimić, "Hronike sumnje" Vladislava Bajca, "Kafana" Žarka Radakovića, "Odlazak u Јolki Palki ili lažna uzbuna u Aleji zaslužnih" Mirjane Đurđević i "PA KAO" Vladimira Tabaševića.

Razlika između najmlađeg i najstarijeg književnika u užem krugu prelazi četiri decenije, a teme se kreću od Španskog građanskog rata do ljubavi, smrti i rasprave o lijeku za pritisak.

NIN-ov žiri dobio je više od 170 romana iz prošlogodišnje izdavačke produkcije na čitanje, od kojih je 40 izdvojio u širi izbor.

Naslovi koji će se naći u finalu biće poznati 12. januara, a ime laureata 16. januara.

Ninovu nagradu za 2015. godinu dobio je Dragan Velikić za roman "Islednik".

Izvor: Tanjug