latinica  ћирилица
08/01/2017 |  19:18 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Republika Srpska - ideal koji je zasjenio žrtvu (VIDEO)

Obilježavanje 9. januara počelo je širom Srpske. Trobojke i himna "Moja Republika" na ulicama i u institucijama.
Zastava Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava Republike SrpskeFoto: RTRS

U hramovima i na spomen obilježjima sjećanje na poginule čuvare Srpske. Јednoglasna poruka svih – čuvali smo i čuvaćemo Republiku Srpsku i njen dan.

Republika Srpska – ideal koji je rođen prije dvije i po decenije u Palama i čije su granice omeđene žrtvama u četvorogodišnjem ratu. U sarajevskom polju, romanijskom platou i na trebevićkim visovima, netom nakon rata, granice su učvršćene nepreglednim egzodusom sarajevskih Srba. Pod okriljem Srpske, gradili su sarajevski Srbi nove domove, istovremeno gradeći novi grad! I tu nadomak Sarajeva iz kojeg neprekidno kidišu na srpski ideal – armirali su i temelje i granice Srpske. I dok mramorne krstače usnulog puka /groblje Zejtinlik/ i više od 4.000 imena opominju, preci i potomci iz mjesta rođenja, zajednički se zavjetuju. 

I ravna Semberija i Majevica ponosno i prkosno prisjetile su se svojih najboljih sinova. Onih koji su ostali na mrtvoj straži, postojanom i vječnom čineći i Semberiju i Srpsku.

I dalje na jugu u kraškoj Hercegovini ili na istoku – slika ista. U Srebrenici, prvi put za posljednje skoro dvije postratne decenije, lokalna vlast dostojanstveno obilježava Dan Republike. Simbolično, prisjećajući se jedne od prvih žrtava srebreničke kotline – Gorana Zekića, i svih drugih srebreničkih Gorana, Mirjana ili Slobodana. I to je dio Republike u kojem svako ima nekog koga nema – nekoga dragog koji je u temelje Srpske ugradio život. Ko ima pravo to da zaboravi!? Ili ospori?

I Ozren je nadvisio sve nasrtaje. Istorija i kolektivno sjećanje pravo je srpskog naroda koje niko ne može i ne smije da oduzme. Pogotovo ne, poručuju, sarajevske kvazi demokrate.

Rame uz rame sa većim gradovima i prostorno male zajednice u Srpskoj. Brojčano i teritorijalno jesu male, ali su bile i ostale gorostasi. Teških vremena i izazova su svjesni, ali u bolje sutra, unutar granica Srpske, bezrezervno vjeruju.

Za Republiku Srpske je 83 borca dalo svoje živote na području opštine Pelagićevo. Za nas je to svetinja i mi ćemo ga slaviti dokle god postojimo, poručuju iz Pelagićeva.

Dok postoje Srbi, na istoku i zapadu, na sjeveru ili jugu ovog podneblja – 9. januar i Republika Srpska ostaće zavjet. Zavjet koji ne mogu da izbrišu ni sarajevski nevoljnici, niti bjelosvjetski moćnici!