latinica  ћирилица
08/01/2017 |  19:31 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Banjaluka- Izložba "Srpski ikonopis" (VIDEO)

U Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, večeras je otvorena izložba srpskih ikona sa područja BiH na kojoj su predstavljene 43 ikone neprocjenjive vrijednosti koje su dio kulturne i duhovne baštine srpskog naroda.
Izložba ikona - Foto: RTRS
Izložba ikonaFoto: RTRS

Izložba "Srpske ikone od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa produčja BiH", svečano je otvorena u Galeriji ANURS-a. Ove ikone neprocjenjive umjetničke i materijalne vrijednosti biće postavljene do 9. marta. Izložba je dio zvaničnog programa obilježavanja Dana Republike.

U postavku izložbe izabrane su ikone koje imaju srpsko-slovenske, odnosno, u 18. vijeku, rusko-slovenske natpise, što je indikator da su im autori bili srpski ikonopisci, a poručioci ili priložnici velikodostojnici i vjernici Srpske pravoslavne crkve.

Izložena su djela majstora koji su dio glavne ikonopisne linije ne samo na prostoru BiH, nego čitave Pećke patrijaršije.

Postavka obuhvata ikone i carske dveri iz manastira Žitomislić, Dobrun, Lomnica, te ikone iz crkava i manastira u Foči, Čajniču, Visokom, Livnu, Sarajevu, Busovači, Trebinju, Gomionici i crkve brvnare iz sela Blaškog, rekla je autorka  izložbe Ljiljana Ševo.

Osim ukazivanja na ljepotu i vrijednost kulturne baštine ova izložba ukazuje i na neophodnost restauracije brojnih dijela koja imaju neprocjenjivu vrijednost, a koja su izložena propadanju.

Izložbu prati i luksuzni katalog na srpskom, engleskom i ruskom jeziku koji ima 84 strane i fotografije svih izloženih ikona.

Planirano je da ikone budu postavljene i u Trebinju i Bijeljini, a Pedagoški zavod Srpske bi trebalo da uputi dopis školama da, u okviru svojih programa, organizovano posjete ovu izložbu.