latinica  ћирилица
09/01/2017 |  09:27 | Autor: RTRS

Čaša vina za bolje varenje

U malim dozama, vino je ne samo nezaobilazni "pratilac" gurmanskih zalogaja, nego i izuzetno ljekovit napitak.
Vino - Foto: TANЈUG
VinoFoto: TANЈUG

Pomiješano sa vodom, Hipokrat ga je preporučivao kao lijek protiv glavobolje, smetnji pri varenju ili kod edema, a Luj Paster je prvi zvanično potvrdio da je vino "najzdravije i najhigijenskije piće".

Šta to ovo "božansko piće" čini tako posebnim? Analize pokazuju da se tajna njegovog ljekovitog dejstva krije u salicilnoj kiselini koja razgrađuje masnoću, snižava nivo holesterola u krvi i sprečava začepljavanje arterija. U jednom litru vina nalazi se dvostruko veća količina ovog sastojka nego u dnevnoj dozi aspirina, koju ljekari preporučuju kao preventivu za kardiovaskularna oboljenja.

Vino djeluje opuštajuće na ljudski organizam jer posjeduje zavidne količine kalcijuma i magnezijuma, dok vitamini B i C predstavljaju veoma važan antistresni faktor. Zato, nije ni čudo da umjerena količina vina djeluje poput eliksira u teškim, nepetim situacijama. Naročito ako se zbog hroničnog stresa pojave nesanica, zamor, iscrpljenost, nervoza i razdražljivost, a ponekad i depresija.

Međutim, da bi vino imalo antistresno dejstvo, treba voditi računa da se jedino redovnim umjerenim uživanjem vina mogu zadovoljiti dnevne potrebe u antistresnoj odbrani organizma.

Izvor: Večernje novosti