latinica  ћирилица
09/01/2017 |  14:49 ⇒ 14:50 | Autor: RTRS

Data počast Spomenku Gostiću

Prisluživanjem svijeća pred spomen-bistom Spomenka Gostića, najmlađeg pripadnika Vojske Republike Srpske koji je poginuo 1993. godine na Ozrenu, Pravoslavna omladina Doboja obilježila je 9. januar - Dan Republike Srpske.
Doboj: Spomen-bista za Spomenka Gostića - Foto: SRNA
Doboj: Spomen-bista za Spomenka GostićaFoto: SRNA

Spomen-bista Spomenka Gostića nalazi se u porti hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.

Prisluživanju svijeća pridružilo se i sveštenstvo dobojske Treće parohije, a paroh Duško Nedić poručio je da od zaborava treba sačuvati Gostićevu žrtvu.

Spomenko Gostić /rođen 1978. godine/ kao pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo je od granate 20. marta 1993. godine, nedaleko od svog sela Јovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka. To mjesto, kao i Spomenkovo selo Јovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gdje je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko mjeseci prije pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji. Konji su tada stradali, a Spomenko je lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gdje je i okončao svoj mladi život.

Poslije više od dvije decenije od pogibije mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju, koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti hrama Rođenja Presvete Bogorodice.