latinica  ћирилица
09/01/2017 |  20:03 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Zašto "tolerantnom" Sarajevu smeta proslava!? (VIDEO)

Na svečano obilježavanje Dana Republike Srpske, iz ostatka BiH pristižu brojne reagovanja.
Sarajevo, BiH - Foto: klix.ba
Sarajevo, BiHFoto: klix.ba

Iz OHR-a su kratko kazali da se Dejtonski sporazum, Ustav BiH i odluke Ustavnog suda moraju poštovati. Iz američke ambasade u Sarajevu - da "nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine prava", a oni koji to čine treba da odgovaraju. Ne precizirajući da li je i ko eventualno prekršio vladavinu prava, podržavaju status Srpske i FBiH u okviru suverene BiH. Pozivaju sve strane da se suzdrže od zaoštrene retorike i poštuju lanac zapovijedanja u Oružanim snagama BiH.

Reagovali su i hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH. Dragan Čović tvrdi da se bez potrebe dižu tenzije oko obilježavanja Dana Republike Srpske. Bakir Izetbegović traži da se ispita zakonski osnov i utvrdi eventualna odgovornost zbog angažovanja pripadnika Oružanih snaga BiH na ceremoniji. Ali, nižerangirani političari i pojedina bošnjačka udruženja otišla su i korak dalje. Zaboravljajući na predratnu ulogu vlastitih vođa, želja im je da se 9. januar proglasi, kako kažu, "danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida". I da se to zakonom uokviri.

Dok su se Banjalukom prolamali zvuci koračnica u slavljeničkoj atmosferi, iz samoproglašenog tolerantnog i multi grada na Miljacki, omeđenog šerijatskim džuma pauzama na Univerzitetu i Busuldžićima i inim Mladim muslimanima u školama i na ulicama, horski su reagovali. Iz gotovo prazne Parlamentarne skupštine, SDP-ov Denis Bećirović iza kojeg su već sabrana djela neuspjeha. Od jalove rezulocije o Sutorini čiji je jedini efekat - zaoštreni bilateralni odnosi sa Crnom Gorom, pa do brojnih istih takvih prijedloga kojima je bezuspješno pokušavao da zakonski uokviri sarajevsku ratnu mantru. Ovaj put, u središtu njegovog pokušaja je nacrt zakona 9. januar.



Pripremio je, kaže, i obrazloženje na čak 1.000 strana. Ali, zaboravio je profesor istorije brojne istorijske fakte. Da je 9. januar iznuđeni odgovor. Da je sadam mjeseci prije spornog mu januara, u svim dijelovima BiH sa muslimanskom većinom, formirana Patriotska liga - paravojna muslimanska formacija. I "Zelene beretke" s istim predznakom. Ili da je prva nacionalna stranka u BiH upravo SDA koju su formirali sljedbenici Mustafe Busuldžića. Pogubnije od amnezije za jednog istoričara jeste negiranje direktnih učesnika događaja, poput akademika Muhameda Filipovića koji je na zalasku bogate političke karijere javno priznao ono što svi – osim sarajevskih "istoričara" znaju – za početak rata u BiH kriva je SDA.

I nije akademik Filipović jedini rušilac sarajevskog ratnog mita i Bećirovićeve fatamorgane. O SDA-ovim ratnim počecima i sarajevskim ubicama na sudu u Prištini progovorio je i Fahrudin Radončić.

Za kvazitolerantno Sarajevo i istorijski autizam, ovakva svjedočenja su, očekivano, neprihvatljiva. Ali, sve ih je više. Čuvara "Alijinog amaneta", poput Bećirovića, sve manje. Danas su mu se pridružili Sejfudin Tokić i portparoli pojedinih
bošnjačkih ratnih udruženja, među kojima i ideolozi monstruoznih instalacija i poštovaoci lika i djela optuženog ratnog koljača iz Srebrenice Nasera Orića. I to valjda dovoljno govori!