latinica  ћирилица
10/01/2017 |  10:14 | Autor: RTRS

Upotreba "bosanskog jezika" peti put pred Savjetom ministara BiH?

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH ponovo će se naći Informacija o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu "bosanskog jezika" u Republici Srpskoj.
Svjedočanstva na bosanskom jeziku - Foto: RTS
Svjedočanstva na bosanskom jezikuFoto: RTS

Ovo je peti put zaredom da se ova tačka nalazi u najavama dnevnog reda sjednica Savjeta ministara BiH.

O njoj nije bilo riječi na sjednici Savjeta ministara BiH održanoj 29. decembra prošle godine, iako je bila zvanično najavljena.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović tada je rekao novinarima da, prema njegovom mišljenju, materijal zahtijeva da se na njemu još radi kako bi mogao da bude prihvatljiv za sve u Savjetu ministara BiH.

Savjet ministara BiH raspravljao je o ovoj informaciji na sjednici održanoj 20. decembra, nakon što je ona dva puta skidana sa dnevnog reda.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske smatra da Savjet ministara BiH nije trebao, niti imao osnova da raspravlja o Informaciji o navodnom kršenju ustavnog prava Bošnjaka na korištenje i upotrebu "bosanskog jezika", jer je oblast obrazovanja u nadležnosti Srpske.

"Nejasno je kako se uopšte i moglo raspravljati o toj temi u Savjetu ministara BiH, ako se zna da predlagač informacije - Ministarstvo civilnih poslova BiH nije nadležno za oblast obrazovanja, već ima ulogu koordinatora aktivnosti, usklađivanja planova entiteskih vlasti i definisanja strategija na međunarodnom planu u pojedinim područjima", saopšteno je ranije iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je ranije da je Institucija ombudsmana u BiH obavezna da dostavi svoje mišljenje u vezi sa problemom jezika bošnjačkog naroda koji se, istakao je, reflektuje na djecu.

On je pozvao Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da dostavi svoj stav u vezi sa ovom informacijom i ovim problemom.

"S obzirom na to da je obrazovanje isključiva entitetska nadležnost, onda Ministarstvo treba da dostavi svoju informaciju u kojoj će navesti silne razgovore i pregovore koje su imali o tom pitanju i na kraju svoj definitivan stav", zaključio je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH podsjetio je da Savjet ministara BiH informaciju o jeziku treba da dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izvor: SRNA