latinica  ћирилица
10/01/2017 |  10:17 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Postupak protiv Salihovića počinje 27. januara (VIDEO)

Krajem januara počinje disciplinski postupak protiv suspenovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića. To je odlučila disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, nakon pripremnog ročišta.

Terete ga za sukob interesa, neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, i miješanje u postupanje sudije ili tužilaca. Salihović sve odbacuje i najavljuje svjedoke. Između ostalih, i predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića tereti za sukob interesa i neprimjerene kontakte. Salihović sve odbacuje. I disciplinski tužilac i odbrana najavili su da će za svjedoke, između ostalih pozvati, tužioce, ali i ministra bezbjednosti Dragana Mektića, poslanika SNSD u Parlamentu BiH Nikolu Špirića, direktora OBE Osmana Mehmedagića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića, i novinara Matu Đakovića. Salihović očekuje da će u njegovu korist svjedočiti i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Salihović je rekao da će za klevetu tužiti zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Paralenta BiH Mladena Bosića, koji je nedavno izjavio da su u Salihovićevom kabinetu pronađene na stotine predmeta, koji su skupljali prašinu u ladicama.

- Јa ću ga sigurno tužiti za klevetu, kod mene nije nađen niti jedan jedini predmet, ako bi on imao i jedan dokaz, ja ću pojesti svih 200 predmeta, poručio je Salihović.

Salihovićev branilac Rifat Konjić kaže da odbrana nije dobila kompletan tekst tužbe.

- Mi se ponašamo kooperativno želimo da se ovaj postupak okonča, stim što nam je obećano da će na idući put biti i dio tužbe koji je zatamljen i i dokazi koji nismo vidjeli, mi tu ne možemo ništa, ti dokazi imaju određeni stepen tajnosti, kaže Konjić.

Upravo zbog toga v.d. disciplinskog tužioca VSTS-a Alena Kurspahić tražila je da javnost bude potpuno isključena tokom procesa. Salihović kaže da bi tako postupak protiv njega bio montiran.