latinica  ћирилица
10/01/2017 |  13:11 ⇒ 16:43 | Autor: RTRS

Vlada F BiH traži zabranu oglašavanja u medijima koji pišu protiv nje

Tim stručnjaka iz kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića izradio je dokument pod nazivom "Analiza stanja u BH Telekomu" u kojem su problematičnim ocijenili to što preduzeće sponzoriše medije koji pišu protiv Vlade FBiH, premijera Kantona Sarajevo i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.
Ilustracija (arhiva) -
Ilustracija (arhiva)

Kao primjer navedeni su tekstovi koji otkrivaju "gdje su zaposleni zetovi Fadila Novalića i Bakira Izetbegovića" ili intervju predsjednika SDP-a Nermina Nikšića u kome se našalio na račun "100.000 novih radnih mjesta", objavio je "Dnevni list".

U analizi se ocjenjuje da je u "BH Telekomu" uočena zloupotreba trošenja sredstava u marketinške svrhe.

"Ukupno 11 miliona maraka se troši u ove svrhe. Posebno se finansiraju kampanje protiv vlade FBiH i Kantona Sarajevo, člana Predsjedništva BiH, kroz koprodukciju i sponzorstva političkih emisija, koje nanose štetu ugledu vlasnika 'BH Telekoma', aktivnostima na sprovođenju Reformske agende što poprima dimenzije diplomatskog skandala", ističe se u analizi u koju je imao uvid "Dnevni list".

U analizi se dodaje da se u emisijama koje su sponzorisane od "BH Telekoma" u vrlo negativnom i neprimjerenom kontekstu i eksplicitnom sadržaju vrijeđaju i ismijavaju, između ostalih, član Predsjedništva BiH, premijer FBiH, ministri i drugi.

Stručnjaci Vlade BiH za monitoring medija pripremili su čak poseban dokument u kome su sabrani "skandalozni i negativni medijski izvještaji", a posebno skreću pažnju na "izuzetno aktivne kampanje, orkestrirane napade i negativne promocije putem TV emisija i društvenih mreža".

Za autore analize problematični su i tekstovi koji se bave redukcijom vode, trošenjem novca za pripremu proslave Nove godine, kao i brojne druge teme, pa čak i komentari koje mediji omogućavaju građanima ispod tekstova.

"Neophodno je hitno i bez odlaganja uspostaviti kontrolu nad ovom oblasti poslovanja i temeljno preispitati sve ugovore u oblasti marketinga, uključujući obrazloženje za njihovo preispitivanje, kao i analizu njihovih efekata na poslovanje i ukupan imidž kapanje", preporučuju federalnoj Vladi iz kabineta premijera.

Izvor: SRNA