latinica  ћирилица
10/01/2017 |  13:44 ⇒ 13:44 | Autor: RTRS

U Srbiji i dalje na snazi crveni meteoalarm

U Srbiji se od Badnjeg dana temperatura ne diže iznad nule i na snazi je crveni meteoalarm, ali je situacija nešto povoljnija, a vanredna situacija, koja je proglašena zbog snijega i vjetra, i dalje je na snazi u 10 opština.
Srbija snijeg (foto:B. Bojović / RAS Srbija) -
Srbija snijeg (foto:B. Bojović / RAS Srbija)

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da je u proteklih pet ledenih dana iz snježnih smetova evakuisano 132 ljudi i 72 vozila, a da se broj evakuacija smanjuje.

On je naveo da je Sektor za vanredne situacije pojačao snage na jugu Srbije i da na terenu ima dovoljno ljudi, a da je danas izvršena distribucija nafte u ugroženim opštinama na osnovu zahtjeva koje su poslale Vladi Srbije.

U Sjenici, u kojoj vladaju ekstremno niske temperature, u snježnoj blokadi i dalje je 50 sela sa 2.000 žitelja, a danas pada slab snijeg.

Načelnik odjeljenja Sektora za vanredne situacije Zoran Milovanović kaže da se nastavlja čišćenje puteva i da je od oko 750 kilometara lokalnih puteva očišćeno 50 odsto.

Radio-televizija Srbije javila je da je Štab za vanredne situacije opštine Sjenica donio odluku da se đacima produži raspust do 16. januara.

Glavni putni pravci i auto-putevi u Srbiji očišćeni su od snijega, a snijega ima mjestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Niša, Požarevca, Valjeva, Pančeva, Novog Pazara, Kragujevca, Zaječara, Užica, Ivanjice, Kosova i Beograda.

Obustavljena je plovidba na Dunavu, Savi i Tisi, a Velika Morava je zaleđena.

Avio-saobraćaj na aerodromima "Nikola Tesla" u Beogradu i "Konstantin Veliki" u Nišu odvija se nesmetano.

Izvor: SRNA