latinica  ћирилица
10/01/2017 |  15:48 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Trebinje: Zbog niskih temperatura velike štete na vodovodnoj mreži (VIDEO)

U Trebinju se proteklih nekoliko dana bilježe izuzetno niske temperature na koje stanovnici ovog dijela Srpske nisu navikli. Pad temperatura uzrokovao je i probleme sa vodosnabdijevanjem.
Vodovod - Foto: RTRS
VodovodFoto: RTRS

Niske temperature dovele su do zaleđivanja i pucanja vodomjera, pucanja cijevi i drugih problema na vodovodnoj mreži što je brojna domaćinstva ostavilo bez vode. Iz trebinjskog Vodovoda apeluju da se zaštite mjerna mjesta i na taj način spriječe štete na instalacijama.

Porodica Pudar iz Trebinja od jutros je bez vode. Pukao je vodomjer koji su, kažu, pokušali da zaštite. Temperaturni minusi bili su jači.

- Niske temperature, cijevi zaledile, veliki problem bez vode, očekujemo da će temperature porasti, kaže Јelena Pudar.

Pojedinačnih, sličnih slučajeva je na desetine, ali ima i cijelih naselja koja zbog zaleđene vode u cijevima imaju problem u vodosnabdijevanju. Stanovnici, kažu, pamte kratkotrajne probleme sa zamrzavanjem cijevi i nestankom vode. Međutim, ove zime minusi su potrajali, pa su i problemi mnogo veći.

Samo jutros trebinjskom Vodovodu prijavljeno je 50-ak kvarova na vodovodnoj mreži uzrokovanih niskim temperaturama i zaleđenim vodomjerima i cijevima.

Već sada je broj kvarova premašio stotinu. Ipak, kažu u Vodovodu, slika će biti jasnija tek nakon porasta temperatura i otopljavanja.

Troškove nastale usljed kvarova na vodovodnoj mreži uzrokovanih niskim temperaturama, do vodomjera snosi ЈP Vodovod, a od vodomjera ide na teret vlasnika ili korisnika gradske vodovodne mreže.