latinica  ћирилица
10/01/2017 |  18:22 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Kotor Varoš - Na Bogojavljenje plivanje za Časni krst

U Kotor Varošu će na Bogojavljenje prvi put biti organizovano plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji.
Časni krst (foto:mojkontakt.com) -
Časni krst (foto:mojkontakt.com)

 
Inicijativu za ovu manifestaciju je pokrenulo Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, načelnik opštine Zdenko Sakan je generalni pokrovitelj takmičenja, a organizator Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš.

Na današnjem sastanku načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana i arhijerejskog namjesnika kotorvaroškog Milenka Narića precizirani su detalji prvog plivanja za Časni krst u rijeci Vrbanji.

Program će početi u 9.00 časova služenjem Svete liturgije u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a biće nastavljen bogojavljenskom litijom glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta, gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

"Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, a zahvaljujući sportskim radnicima i entuzijastima ove godine će biti upriličeno i plivanje za Časni krst", rekao je Narić i pozvao sve vjernike i ljude dobre volje da uzmu učešće u Svečanoj litiji.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je podržao ovu manifestaciju i činjenicu da će ona postati tradicionalna.

"Ovo viteško takmičenje je jedan od najljepših pravoslavnih običaja i sa zadovoljstvom sam prihvatio ulogu pokrovitelja, a iskoristio bih priliku da pozovem sugrađane da isprate ovaj jedinstveni običaj", istakao je Sakan.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, dar Danila Đekanovića i umjetničku sliku Branka Rusmira, a ostali učesnici dobiće prigodne poklone.

Izvor: Srna