latinica  ћирилица
10/01/2017 |  19:30 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Srbija upozorava – Albanci spremaju osvetu zbog hapšenja Haradinaja (VIDEO)

Srbija ima informacije da albanska dijaspora planira zauzimanje srpskih ambasada u Evropi. Cilj je da Srbija odustane od gonjenja Haradinaja.
Ivica Dačić        (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (Foto:Sputnik/ Radoje Pantović)

Ovo je, pozivajući se na zapadne bezbjednosne službe, saopštio šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Stručnjaci smatraju da upozorenje ozbiljno treba da shvate zemlje koje imaju brojnu albansku dijasporu.

Albanija i Priština stale u odbranu ratnog zločinca. Zbog bivšeg kosovskog premijera i vođe OVK-a Ramuša Haradinaja, s policijskim dosjeom od 108 krivičnih djela,spremi su i na terorističke napade. Meta su diplomatsko-kozularna predstavništva Srbije.

- Ova informacija je došla iz jedne velike zemlje i velike bezbjednosne zajednice sa imenima i prezimenima ljudi, sa zemljom o kojoj se razgovaralo kao mogućoj zemlji gdje bi meta možda mogla biti naša ambasada ili konzulat, kaže Dačić.

Plan ektremno političkih orijentisanih Albanaca jeste zauzimanje nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava i objekata, kao i uzimanje talaca.

- Tačno se zna ko je takve planove iznosio. Po imenu i prezimenu. Gdje živi. Riječ je o državama koje imaju ogromnu albansku dijasporu, poručio je Dačić.

Univerzitetski profesor i ekspert za pitanje terorizma Dragan Simeunović upozorenje šefa srpske diplomatije vidi kao preventivan i razuman gest, ali i poruku vladama zemalja s albanskom dijasporom da su dužne podići nivo bezbjednosti.

- Poslije ovog upozorenja one ne mogu biti više iznenađene. Ovo je jedan ozbiljan razlog zbog koga bi morao biti podignut nivo uzbune i bezbjednosti na najviši nivo, kaže Simeunović.

Koliko god bili nasilni i agresivni prema Srbiji, ne mogu pobjeći od svoje prošlosti i počinjenih zločina. Zvanični Beograd poručuje da je Srbija spremna da svako odgovara za ratne zločine i da ih ucjene neće omesti da zatraže izručenje zločinca Haradinaja.