latinica  ћирилица
10/01/2017 |  21:04 ⇒ 21:12 | Autor: RTRS

Braća Baltić umjesto grada izabrali život na selu (VIDEO)

Braća Ljuban i Dragan Baltić, umjesto grada, izabrali su život na selu. Otvorili su farme muznih krava i razvili porodični biznis.
Braća Baltić izabrali život na selu - Foto: RTRS
Braća Baltić izabrali život na seluFoto: RTRS

Oni nisu braća "po babine linije", već su braća, kao što bi naš narod rekao – "stričevići". Јedan za drugog bi, kako kažu i u vatru i u vodu. Odrasli su zajedno, kuća do kuće. Iako ih dijeli deset godina razlike, mnogo toga su prošli zajedno, od prvih izlazaka, ženidbe, prinova. Ostali su na kućištu, u rodnom selu Trnopolju kod Prijedora i otvorili farme muznih krava, jednu do druge. Јedan drugom nisu konkurencija, već kako je i oduvijek bilo, "desna ruka" za sve.

- Puno nam znači što smo jedan uz drugog tu kad nam zapne, pokvari se mašina, stane jednom, drugi je tu da pomogne, priča Ljuban.

- Mi smo i sad jedan drugom desna ruka, tako da uzajamno pomažemo jedan drugom, sve što treba i to je jedna možda od najvećih prednosti, dodaje Dragan.

Sreću i mir pronašli su u rodnom selu. Na dvije farme Ljuban i Dragan imaju oko 170 grla muznih krava, odakle mjesečno mljekarama isporuče oko 50 hiljada litara mlijeka. Radni dan im počinje zorom.

- Mi ustajemo, u pet, pola šest smo već u štali, pošto nam cisterna mlijeka dolazi u pola osam, tako da mlijeko do pola osam mora biti pomuženo i rashlađeno, priča Ljuban.

Zajedno su oplakali sve tuge i proslavili srećne događaje. Ljuban i Dragan kažu, bratska ljubav je neraskidiva. Najvažnije je što obojica znaju da u susjednom dvorištu imaju brata na kojeg uvijek mogu da se oslone.