latinica  ћирилица
11/01/2017 |  08:47 ⇒ 08:58 | Autor: RTRS

Pucaju cijevi od hladnoće

Zbog ekstremno niskih temperatura vazduha, u više gradova širom BiH ovih dana dolazilo je do zaleđivanja vodovodnih cijevi i šahtova, što je uticalo na redovnu isporuku vode.
Zaleđene cijevi za vodu   (Foto:domacin.ba) -
Zaleđene cijevi za vodu (Foto:domacin.ba)

Iz vodovoda i kanalizacije "Vrelo Bioštica" Sokolac kažu da je zadnjih šest dana povećan broj kvarova.

"Zbog puknute cijevi više zgrada je bilo bez vode, no uspjeli smo sanirati kvar i za sada je samo jedna zgrada u Ulici cara Lazara bez vode i to već četiri dana", kažu u "Vrelu Bioštica", dodajući da niske temperature i mraz onemogućavaju kako mašinsko, tako i ručno kopanje i mijenjanje cijevi.

Iz preduzeća "15. april vodovod" Višegrad kažu da je u jednom dijelu grada u zadnja tri dana prekinuto vodosnabdijevanje usljed pucanja glavne vodovodne cijevi u blizini glavnog rezervoara u Dobrunu.

Ekipe komunalnog preduzeća su na terenu i rade na otklanjanju kvarova na instalacijama uzrokovanim višednevnim ekstremno niskim temperaturama, a, kako kažu, neizvjesno je kad će voda ponovo stići u grad.

I sve raspoložive ekipe Službe za vodovod u Tomislavgradu angažovane su na otklanjanju kvarova uzrokovanim višednevnim niskim temperaturama.

"Svakodnevne dojave o smrzavanju vode i puknuću satova u šahtovima dolaze najviše iz podljubuških naselja te dalje prema naseljima ispod Orlovog kuka, kuda je skoro uspostavljen krak vodovodne mreže, odnosno gdje se proteže tzv. duvanjski prsten", kažu iz Službe za vodovod i dodaju da neprestano rade na otklanjanju kvarova na instalacijama, a posebno na regulatorima potrošnje gdje je došlo do smrzavanja vode.

Iako su iz komunalnog poduzeća preporučivali na propisnu i dodatnu zaštitu instalacija na vodovodnoj mreži, mještani to nisu ozbiljno shvatili i reaguju tek kada nastupi šteta na objektima, koja se mjeri i po nekoliko hiljada KM.

I iz "Vodovoda i kanalizacije" Zenica i fočanskog Vodovodnog preduzeća "Izvor" potvrđuju da stalno dolazi do zamrzavanja vodovodnih instalacija i prekida u vodosnabdijevanju ili pucanja instalacija.

Najčešće zbog nepravilno izgrađenih vodomjera ili ventilskih okna, zatim na šahtovima i na instalacijama koje prolaze kroz nezagrijavane prostorije.

Iz "Izvora" apeluju na građane da, zbog polarnih temperatura vazduha, zaštite vodomjere i priključne šahtove od zamrzavanja.

Preporučuju prekrivanje debljim slojem izolacionog materijala, kao što su stiropor, kamena vuna, karton, krpe. Napominju da je neophodno termički zaštititi sve vidljive vodovodne instalacije unutar objekta i održavati što veću temperaturu u svim prostorijama kroz koje prolaze instalacije.

"Tamo gdje to nije moguće učiniti, vodu ne treba u potpunosti zatvarati. Zbog tih razloga, potrošnja vode za januar neće biti obračunata prema stvarnoj potrošnji na vodomjeru, već prema potrošnji za decembar", ističu u "Izvoru".

Izvor: Nezavisne novine, agencije