latinica  ћирилица
11/01/2017 |  09:29 | Autor: RTRS

Vlajki: Potrebno čvršće jedinstvo u odbrani Republike

Univerzitetski profesor Emil Vlajki upozorio je da "međunarodna zajednica" sa Bošnjacima želi da dokrajči Republiku Srpsku i poručio da je, s obzirom na nivo opasnosti, neophodno mnogo čvršće političko jedinstvo istaknutih ličnosti javnog života Srpske u odbrani temeljnih vrijednosti Republike.
Emil Vlajki - Foto: SRNA
Emil VlajkiFoto: SRNA

Vlajki je istakao da je Republika Srpska u opasnosti, jer su "horde zla" samozvane "međunarodne zajednice", koja skupa sa Bošnjacima ruši Srpsku, odlučile da je dokrajče najžešćom ofanzivom nakon Dejtona.

"Svi koji su naivno mislili da Srpskoj više ne prijeti spoljna opasnost i da je `obojena revolucija` nestvarni proizvod političkih paranoika, grubo su se prevarili", naveo je Vlajki u otvorenom pismu Narodnoj skupštini Republike Srpske i svim političkim strankama.

On je istakao da u prilog tome govori činjenica da ruski list "Komersant", koji je prozapadno orijentisan, tvrdi da insistiranje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na vraćanje Srpske na izvorni Dejton iz 1995. godine znači uvlačenje Rusije u treći svjetski rat, kao i da se u BiH najavljuje istraga o "nedozvoljenom" prisustvu Trećeg pješadijskog puka proslavi Dana Republike Srpske.

"NATO, grubo se miješajući u poslove jedne, kako se tvrdi, suverene zemlje, pored visokog predstavnika, postaje tumač Ustava BiH i traži krivičnu odgovornost onih koji su dozvolili da Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH prisustvuje ovoj proslavi, a visoki predstavnik u BiH Valentin Incko teško vrijeđajući srpski narod, poredi Dan Republike Srpske sa danom nastanka ustaške NDH", napomenuo je Vlajki.

On tvrdi da je jasno da ova ofanziva "međunarodne zajednice" u saglasnosti i koordinaciji sa nekim bošnjačkim elitama ima za cilj faktičko uništenje Srpske i uvođenje šerijata u cijeloj BiH.

"Јasno je da ove snage zla misle da će obaranjem Dodika postići prethodno naznačeni cilj. Ali se ovi zlikovci varaju u nečemu. Dodik nije jedini patriota, iako je u ovom času najistureniji u pogledu borbe Srpske protiv kolonijalnog protektorata BiH i, posebno, u odbranu srpstva insistiranjem na izvornom Dejtonu. U posljednje vrijeme, istaknute ličnosti javnog života Srpske pokazale su visok stepen političkog jedinstva kada se radilo o odbrani temeljnih vrijednosti Republike. Ipak, to jedinstvo mora, s obzirom na nivo opasnosti, biti daleko čvršće i organizovanije", poručio je Vlajki.

On je naglasio da teret postojeće borbe ne smije isključivo pasti na niz istaknutih pojedinaca: Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Јerinića i ostalih, te da političke partije moraju prestati sa međusobnim optuživanjem na temama kao što su izdaja, kriminal i slično.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština Srpske mora hitno zakazati posebnu sjednicu i izabrati "Krizni štab" sastavljen od svih političkih subjekata koji će permanentno zasjedati i jedinstveno djelovati protiv svih spoljnih rušilaca Srpske uključujući i iskazane, agresivne fundamentalističke bošnjačke elite.

Vlajki je dodao da bi bilo dobro kada bi mediji, u iste svrhe, napravili ad hok koordinaciono tijelo i jedinstveno djelovali.

Izvor: SRNA