latinica  ћирилица
11/01/2017 |  09:35 ⇒ 11:12 | Autor: RTRS

Kusturica: "Atomska bomba"- metafora na težak položaj Srba

Proslavljeni režiser Emir Kusturica rekao je da je njegova izjava o "atomskoj bombi" metafora, kako bi se skrenula pažnja na težak položaj Srba.
Emir Kusturica - Foto: TANЈUG
Emir KusturicaFoto: TANЈUG

"Pominjanje male džepne bombe je metaforički jezik, kojim želim da kažem kako prošlost malog naroda postoji tek uz ideju o posjedovanju ozbiljnog oružja", rekao je Kusturica za "Blic" pojašnjavajući dio svog govora na proslavi Dana Republike Srpske.

On je naveo da je to "jedna maštarija u skretanju pažnje na tešku poziciju Srba i neuvažavanje svega što se Srbima desilo u posljednjih sto godina".

"Ili tačnije, istina da prošlost ne postoji ako je ne pokriva takva bomba. Naravno, atomska bomba u džepnoj verziji ne postoji, a kako napisah, njena upotreba ne bi bila za uništenje, nego za ukazivanje na nevolje koje nas prate kroz istoriju. Naravno, sve to je metafora", pojasnio je Kusturica.

Na negativne reakcije iz Federacije BiH i Hrvatske, Kusturica je odgovorio rečenicom, koju je rekao na proslavi u Banjaluci u svojoj besjedi pod nazivom "Zato volim Republiku Srpsku":

"Ustaše i `handžar divizija` ispadoše borci protiv fašizma, a njihovi nasljednici nosioci humanističkih projekata, a nas, djecu partizana i boraca protiv nacista, proglasiše fašistima".

Izvor: SRNA