latinica  ћирилица
11/01/2017 |  09:55 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Srbija traži od pojedinih država da zaštite srpske ambasade

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je od pojedinih zemalja da pojačaju obezbjeđenje srpskih diplomatskih predstavništava koja su, prema bezbjednosnim informacijma, potencijalne mete albanskih terorista koji planiraju napade zbog hapšenja Ramuša Haradinaja.

Ministarstvo je zatražilo od diplomatskih predstavnika Švajcarske, Grčke, Turske, Njemačke, Italije, Belgije, za koje postoje informacije da može doći do napada na srpska diplomatska predstavništva, da njihove vlasti pojačaju obezbjeđenje srpskih predstavništava, uključujući i rezidencijalne objekte.

Zatraženo je da se, ukoliko je to moguće, pruže posebne mjere zaštite i članovima porodica srpskih diplomata u tim zemljama, pišu "Večernje novosti".

Za sada se ne razmišlja o povlačenju srpskog osoblja, ali im je sugerisano aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije, koje ima svaka ambasada.

Srpski ambasadori obavezni su da o svim kontaktima i kretanjima unaprijed obavijeste Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a po potrebi i domaćine da bi njihova ruta unaprijed bila obezbijeđena.

Srpske diplomate u ambasadama koje su, prema bezbjednosnim informacijama, potencijalne mete albanskih terorista dobile su iz Beograda instrukcije da mjere opreza podignu na najviši nivo, da izbjegavaju javne događaje i kretanje svedu na najmanju moguću mjeru.

Izvor: SRNA