latinica  ћирилица
11/01/2017 |  10:19 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Savanović: Očekujemo da Incko povuče svoju izjavu i izvini se svim Srbima (VIDEO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je krajnje uvredljivo i neprimjereno poređenje 9. januara sa nastankom ustaške fašističke države i njene zločinačke ideologije koja se završila genocidom nad Srbima.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

"Uvjereni smo da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko vrlo dobro poznaje istorijske činjenice, stoga još više čudi njegova skandalozna izjava koja na najgrublji način vrijeđa naše osjećaje, posebno malobrojnih članova srpskih porodica koji su uspjeli preživjeti strahote stradanja u zloglasnim ustaškim logorima: Јasenovcu, Donjoj Gradini, Lepoglavi, Јadovnu, Gospiću, Sajmištu, Staroj Gradišci i inim koje je stvorila NDH", navodi Savanović.

Savanović napominje da se od visokog predstavnika očekuje da radi na izgradnji povjerenja u BiH, a ne da jedan stradalnički narod koji je podnio najveću žrtvu za slobodu u proteklim ratovima poredi sa dželatima.

"Očekujemo da visoki predstavnik povuče svoju izjavu i izvini se svim Srbima", naveo je Savanović u saopštenju.

Visoki predstavnik Valentin Incko izjavio je juče da ako bi se počeli slaviti praznici kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti da se slavi i 10. april, dan kada je osnovana NDH.