latinica  ћирилица
11/01/2017 |  10:21 ⇒ 11:54 | Autor: RTRS

Galijašević: Nema borbe protiv terorista dok u Sarajevu vladaju njihovi sponzori

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević upozorio je da je regionalna saradnja u borbi protiv terorizma slaba i da ne može biti drugačija dok god vlasti u Sarajevu kontra-obavještajno, logistički i na svaki drugi način podržavaju razvoj i finansiranje terorističkih organizacija.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević je istakao da su u borbi protiv terorističkih grupa, organizacija i ideologije, muslimanske vjerske i političke elite u Sarajevu na strani terorista, a ne na strani regionalne bezbjednosti i saradnje.

"Naravno, prije ili kasnije, teroristi će nastaviti započeta ubijanja po Sarajevu i tada će biti jasno kome fakturisati odgovornost za to", kaže Galijašević za portal "Iskra".

Napomenuvši da je region, što se tiče terorizma, najviše ugrožen iz BiH, tačnije iz Sarajeva, Galijašević je precizirao da ekstremistička hobotnica u ovoj zemlji danas raspolaže sa više od 5.000 radikalnih islamista koji predstavljaju stalni izvor terorističkih pretnji.

"Iako su ova lica poznata bezbjednosnim agencijama u BiH, oni su ovdje do sada bili zaštićeni u svakom smislu tako da su nesmetano stvorili najveći islamistički pokret u Evropi, sa više od 100.000 pripadnika, poznat pod imenom 'vehabijski pokret'. Tačno je da nisu svi pripadnici tog pokreta teroristi, ali svi poznati teroristi u ovoj zemlji dolaze, isključivo, iz tog pokreta", podsjeća Galijašević.

Prema njegovim riječima, ova lica su potpuno nesmetano osnivala na području BiH preduzeća i nevladine organizacije, a onda u njihovo ime kupovali kuće, zgrade - cijela naselja - da bi u njima nastanili fanatizovanu armiju svojih sljedbenika, vojsku budućeg ratnog konflikta.

Galijašević je ocijenio da je Makedonija druga zemlja regiona u kojoj situacija uopšte nije dobra i teško da će se stabilizovati.

"Albanski nacionalisti u Makedoniji nastupaju udruženi sa islamistima i žele podjelu Makedonije. Vlade najvažniih zapadnih zemalja podržavaju taj koncept nekoliko država Albanaca koje bi se poslije ujedinile. Taj projekat jačanja albanskog faktora na Balkanu neće se završiti u Makedoniji, nego će se nastaviti u Crnoj Gori, a poslije pokušati i sa Srbijom, u takozvanoj Preševskoj dolini. Slabljenje američkog i njemačkog uticaja na Balkanu bi umanjilo stepen prijetnje", smatra Galijašević.

Što se tiče Kosova i Metohije, on ističe da je taj prostor postao uporište ekstremista koje je kreirala međunarodna zajednica i danas ga podržava.

"Na sceni je zajednički nastup šiptarskih nacionalista, islamista-terorista i narko kartela. Taj jedinstveni udruženi mehanizam upravo je izgradila takozvana međunarodna zajednica. Teroristi su geopolitička pješadija uticajnih NATO zemalja, koje ih regrutuju i koje im određuju borbene zadatke i ciljeve", tvrdi Galijašević.

Kada je riječ o teroristima "spavačima", Galijašević kaže da ih najviše ima u BiH i na Kosovu, kao i na području takozvanog Sandžaka. "Riječ je o složenom pokretu bivših mudžahedina, vehabija, pripadnika 'Muslimanskog bratstva', takozvane 'Aktivne islamske omladine', raznih neobrazovanih i besperspektivnih vucibatina", pojašnjava Galijašević.

On ističe da su u tim uslovima u najvećoj opasnosti Srbija i Republika Srpska, koja je stabilna državotvorna zajednica i jedina prijateljska država samoj Srbiji, te na ovim prostorima jedina stvarna prepreka nacistima, islamistima, neoliberalnim imperijama i krupnom kapitalu na njihovom planiranom putu - da nastave trenutno zaustavljeno "čerupanje" Srbije.

"Svakim danom Republika Srpska je sposobnija da spriječi vlastitu destabilizaciju, ali svakog dana vidimo i odlučnost Srbije i Rusije da tu destabilizaciju ne dozvole nikome", napominje Galijašević.

Galijašević smatra da pojedine zapadne vlade na odlasku postaju svjesne da je njihova politika na Balkanu propala i da su BiH zarobile u kandžama svoje nesposobnosti i islamskog radikalizma.

"Svojim djelovanjem, bezvrijedne 'karijerne' diplomate, propali vojnici i obavještajci učinili su sve da spriječe BiH da napreduje, da bude zemlja saradnje. Naravno da oni žele da destabilizuju Republiku Srpsku kao jedini državotvorni subjekt koji pokazuje sposobnost razvoja, investicija, zaštite i demokratskog pluralizma, što je čini stabilnom i prosperitetnom", kaže on.

Galijašević je zaključio da upravo zbog toga smeta predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji je stvarna prepreka nasljednicima Alije Izetbegovića i njegovoj političkoj kopiladi da uspostave islamsku državu na cijeloj teritoriji BiH.

Izvor: SRNA