latinica  ћирилица
11/01/2017 |  10:35 ⇒ 13:37 | Autor: RTRS

Trnopolje, zvano "mala Evropa" i danas njeguje dobre međunacionalne odnose (VIDEO)

Trnopolje kod Prijedora, poznato pod imenom „Mala Evropa“, jer je tu živjelo oko tridesetak različitih naroda, i danas je multietnička sredina u kojoj komšije zajedno slave vjerske praznike. Ukrajinci, koji su ovdje najbrojnija nacionalna manjina, njeguju maternji jezik i kulturu. Međutim, iako u Trnopolju danas živi daleko manje ljudi nego ranije, najponosniji su na dobre komšijske odnose, pune tolerancije i bliskosti.
Trnopolje - Foto: RTRS
TrnopoljeFoto: RTRS

U Trnopolju kod Prijedora, mještani zajedno slave Božić i Bajram, ali i druge vjerske praznike. Tu svako poštuje tuđu tradiciju. Grade se i crkve, i džamije. Ovo naselje nekada su zvali „mala Evropa“. Tu je živjelo tridesetak naroda i narodnosti, a danas ih je mnogo manje.

Trnopolje je i središte ukrajinske kulture. Tu živi i najviše pripadnika ove nacionalne manjine, oko tri stotine. U osnovnoj školi, uči se i ukrajinski jezik.

"Trnopolje je i dalje  „mala Evropa“, kada se okrenemo oko svoje kuće na svaku stranu puta imamo drugu nacionalnost, što je i dobro. Svaka nacija ima svoje vjerske praznike i kako koji praznik dolazi, naše Trnopolje je puno radosti. Јer, kako dođe Božić, Usksr ili Bajram, svi jedni druge pojsećujemo i čestitamo im", ističe Štefan Stahnek, predsjednik Udruženja Ukrajinaca „Kozak“ Prijedor.



Prije rata u Trnopolju je živjelo oko četiri hiljade, a danas oko tri hiljade stanovnika. Danas jedni do drugih žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati, Ukrajinci, Česi. Tu se zajedno pripremaju i pogača i boršč i baklava.

"Nemamo nikakvih problema, iako je višenacionalna sredina, imamo dobar odnos sa svim komšijama, Zajedno živimo i radimo. Trnopolje je poljoprivredni kraj, a mislim da su najveći proizvođači mlijeka upravo iz Trnoplja", kaže Mladen Unijat, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Trnopolje.

U Trnopolju ima sedam farmi muznih krava. Škola ima oko tri stotine đaka. Obnovljen je i Dom kulture. Zbog ekonomske neopravdanosti, u ovom naselju nema redovne autobuske linije, niti ambulante porodične medicine i to je i najveća muka mještana.