latinica  ћирилица
11/01/2017 |  10:37 ⇒ 10:43 | Autor: RTRS

Neevidentiranje prometa u firmama čiji su osnivači Arapi

Službenici Poreske uprave Federacije BiH su u kontroli većeg broja pravnih lica, čiji su osnivači arapski državljani uglavnom utvrdili neevidentiranje prometa i neposjedovanje fiskalnog uređaja.
Poreska uprava Federacije BiH (Foto:pufbih.ba) -
Poreska uprava Federacije BiH (Foto:pufbih.ba)

U Službi za odnose sa javnošću Poreske uprave FBiH kažu da je određeni broj inspekcijskih kontrola sproveden na osnovu podataka dobijenih od Službe za poslove sa strancima BiH, a da je jedan dio izvršen na osnovu podataka kojima raspolaže Poreska uprava.

Kod kontrolisanih poreskih obveznika nisu utvrđeni veći iznosi poreskih obaveza, ni postojanje osnova sumnje koji bi ukazali na utaju poreza, a utvrđene nepravilnosti uglavnom se odnose na neevidentiranje prometa i neposjedovanje fiskalnog uređaja, piše "Glas Srpske".

Pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH otkrili su u akciji "Nekretnine" da državljani Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Sirije, Libije i Saudijske Arabije registruju fiktivne firme samo radi kupovine nekretnina.

Od kontrolisanog 691 pravnog lica, 499 nije pronađeno na navedenim adresama, a strani državljani, vlasnici 127 firmi nikada nisu ni ušli u BiH.

Izvor: SRNA