latinica  ћирилица
11/01/2017 |  11:31 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Protest mještana Ivanice- Sedam dana bez struje, vode i telefonskih veza (VIDEO, FOTO)

Mješatni Ivanice, povratničkog srpskog naselja u federalnoj opštini Ravno, blokirali su danas vozilima granični prelaz od Trebinja prema Dubrovniku, jer već sedam dana nemaju struje, vode, ni telefonskih linija, strahujući za djecu i stare zbog izuzetno niskih tempartura.
Ravno - Blokada puta - Foto: SRNA
Ravno - Blokada putaFoto: SRNA

Ogorčeni zbog toga što već sedam dana nemaju struje, mještani Ivanice su na pola sata jutros blokirali granični prelaz u ovom mjestu.

Iako je dalekovodni stub pao u prošli četvrtak, još im se, kako kažu, niko iz federalne opštine Ravno kojoj pripadaju, nije obratio, ni ponudio pomoć, čak ni izabrani predstavnici ove mjesne zajednice.

Oko 250 mještana Ivanice, na minus pet stepeni Celzijusovih živi bez struje, vode i telefona. Kažu, strpljenja više nemaju. Izvinjavaju se onima kojima su spriječili prolazak, ali nisu imali drugog načina da ukažu na svoj problem.

- Nemamo struje, voda se zaledila, za sat vremena neće biti ni puta, telefoni ne rade, pa sami procijenite - kaže mještanin Dragan Misita.

Mještani Ivanice srpske nacionalnosti posebno su ogorčeni jer su Božićne praznike proveli u katastrofalnim uslovima.

Aleksandar Milićević kaže da je iz opštine Ravno juče došao samo poštar i donio račune za struju, na kojima piše i "srećni praznici".

- Ovo nam je treći Božić bez struje. Da li slučajno ili namjerno, ne znam - kaže Milićević.

Nikola Barzut ističe da su već sedam dana bez struje, te da ima bolesne roditelje, zbog čega su u teškoj situaciji.

Da ironija bude veća, samo stotinak metara odavde je granica Evropske unije. Ni granični prelaz nema struju.

Zbog nestanka struje policajci borave u kombiju, umjesto u kontejneru koji je za to predviđen. Ne rade ni elektronski sistemi za kontrolu prelaska granice.

Nakon pola sata, blokada prelaza je prekunuta. Ako uskoro ne dobiju struju, mještani kažu da će ponovo blokirati prelaz. U međuvremenu, na teren su stigle i tehničke ekipe električara iz Tuzle koji nastoje da otklone kvar. Očekuju da će u tome uspjeti do sutra poslijepodne.