latinica  ћирилица
11/01/2017 |  12:07 ⇒ 12/01/2017 | 09:46 | Autor: RTRS

Burna reagovanja na Inckovo skandalozno poređenje Srpske sa NDH (VIDEO)

Nakon što je uvrijedio sve građane Republike Srpske, uporedivši Srpsku sa NDH, Valentin Incko danas se nije oglasio. U njegovo ime javio se portparol OHR-a, samo da kaže da građani i institucije Srpske nisu dobro razumjeli poruku.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je krajnje uvredljivo i neprimjereno poređenje 9. januara sa nastankom ustaške fašističke države i njene zločinačke ideologije koja se završila genocidom nad Srbima.

"Uvjereni smo da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko vrlo dobro poznaje istorijske činjenice, stoga još više čudi njegova skandalozna izjava koja na najgrublji način vrijeđa naše osjećaje, posebno malobrojnih članova srpskih porodica koji su uspjeli preživjeti strahote stradanja u zloglasnim ustaškim logorima: Јasenovcu, Donjoj Gradini, Lepoglavi, Јadovnu, Gospiću, Sajmištu, Staroj Gradišci i inim koje je stvorila NDH", navodi Savanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ne vidi razlog da kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nastavi komunikaciju sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, ukoliko se on ne izvini za izjavu u kojoj je u isti kontekst stavio Republiku Srpsku i NDH.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je poređenje Republike Srpske sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, koje je napravio visoki predstavnik Valentin Incko, jedna od najstrašnijih izjava i da je usmjerena protiv Republike Srpske i srpskog naroda, kao i protiv smirivanja političkih tenzija u BiH.

Socijalistička partija najoštrije osuđuje i traži hitno izvinjenje od visokog predstavnika za BiH Valentina Incka zbog izjave u kojoj je na krajnje uvredljiv i nedopustiv način pokušao da uporedi Dan Republike Srpske sa danom na koji je nastala fašistička NDH.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, povodom uznemirujuće izjave koju je dao Incko, poslao je danas visokom predstavniku za BiH knjigu "Zločini nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj" i tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednik prvog saziva Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik ocijenio je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u svom nedopustivom poređenju datuma osnivanja Republike Srpske sa datumom osnivanja ustaške NDH izgleda kao da je negdje zalutao, te izrazio zabrinutost zbog novog trenda neuvažavanja drugih naroda u BiH od muslimanskog rukovodstva.

"Ovo što je Incko rekao je nedopustivo. U stvari, on kao da je zalutao negdje pa ne razumije da je to tolika uvreda da neko poredi praznik NDH sa 9. januarom. Deveti januar je dan kada je stvorena Republika Srpska voljom srpskog naroda", rekao je Krajišnik.

Poređenje Dana Republike Srpske sa danom po zlu poznate Pavelićeve NDH je prizivanje fašizma u cijelom svijetu, a naročito zločina nad stradalnim narodima - srpskim, jevrejskim i romskim, ističu iz SUBNOR-a Republike Srpske.

Iz SUBNOR-a najoštrije osuđuju izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kojom poredi 9. januar - Dan Republike Srpske sa danom NDH i očekuju njegovo izvinjenje borcima Drugog svjetskog rata, Boračkoj organizaciji Srpske, kao i cjelokupnom srpskom narodu.

Poređenjem Dana Srpske sa danom osnivanja NDH Incko je napravio neviđeni skadal i nediplomatski čin, saopšteno je iz Boračke organizacije opštine Pale.

U saopštenju ove organizacije najoštrije se osuđuje šokantna i skandalozna izjava visokog predstavnika i poručuje da je "dosta njegovog političkog hipnotisanja i obezglavljivanja Republike Srpske, njenih institucija i srpskog naroda". Iz Boračke organizacije Pale poručuju da odlučno stoje iza institucija Srpske i izabranih nosilaca vlasti, a od Incka zahtijevaju da se izvini svim građanima Republike Srpske.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić izjavio je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zbog izjave u kojoj je uporedio Dan Republike Srpske sa danom osnivanja NDH treba da se izvini srpskom narodu ili u suprotnom da bude proglašen nepoželjnom osobom u Banjaluci i Republici Srpskoj.

"Krajnje je neprimjerena izjava Incka kojom je uvrijedio srpski narod i srpske žrtve rata, posebno ako se ima u vidu činjenica da čitav svijet zna da se srpski narod u Drugom svjetskom ratu borio protiv fašizma", rekao je Rogić Srni.

Incko je juče izjavio da ako bi se počeli slaviti praznici kao što je 9. januar, Dan Republike Srpske, onda bi se neki mogli dosjetiti da se slavi i 10. april, dan kada je osnovana NDH.

Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić izjavio je da je poređenjem Dana Republike Srpske sa danom osnivanja Nezavisne Države Hrvatske visoki predstavnik u BiH pokazao da mu je mržnja prema Srbima važnija od diplomatije.

"Incko pripada frustriranim potomcima poraženih snaga iz Drugog svjetskog rata i nije za očekivati da objektivno i nepristrasno pristupa situaciji u BiH", rekao je Vukotić. On je istakao da bi boračka udruženja u Srpskoj trebalo da zauzmu jedinstven stav o Inckovoj izjavi.

"U svakom slučaju trebalo bi da veoma brzo zauzmemo stav o nedopustivom ponašanju visokog predstavnika u BiH", dodao je Vukotić.

Udruženje logoraša Drugog svjetskog rata grada Banjaluka oštro osuđuje izjavu visokog predstavnika za BiH.
"Povrijeđeni smo ovakvom izjavom visokog predstavnika, jer golgote koje smo preživjeli u logorima NDH ne možemo i nikada nećemo zaboraviti", rekla je predsjednica Udruženja Dobrila Kukolj.

Udruženje građana "Istočna alternativa" Republike Srpske najoštrije je osudilo izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je obilježavanje Dana Republike Srpske uporedio sa obilježavanjem dana Nezavisne Države Hrvatske.

"Znamo da je NDH stvorena uz pomoć Njemačke i Austrije, koje su tvorci fašizma i vidimo da Incko žali što se ne slavi dan te fašističke tvorevine. Ne iznenađuje nas Inckov stav o srpskom narodu i Republici Srpskoj, jer je to produkt tradicionalne mržnje i nasljeđa, još od doba Franca Ferdinanda i Benjamina Kalaja, kao i kompleksa zbog gubitka dva rata koja je Austrija vodila protiv srpskog naroda", navodi se u saopštenju ovog udruženja dostavljenom Srni. 

Iz "Istočne alternative" poručuju Incku da vodi računa i zaustavi se u svojim jednostranim istupima i podršci, da ne ide putem koji BiH vodi u rat, te da mu je najbolje da spakuje kofere i napusti ovaj prostor gdje više ništa ne predstavlja i niko njegove izjave i stavove ne smatra ozbiljnim i korisnim. 

Poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal Vražalica pozvala je danas visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da prestane da daje izjave koje apsolutno nisu u skladu sa njegovim djelovanjem.  "Neka se Incko prihvati onoga zbog čega je tu i što je u skladu sa njegovim nadležnostima", rekla je Vražalica komentarišući Inckovu izjavu. Vražalica je istakla da je ova Inckova izjava "u stilu domaćih političara".

Direktor "Memorijalne fondacije Јasenovac holokaust" Dragana Tomašević poručila je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko treba odmah da podnese ostavku nakon što je uporedio Republiku Srpsku sa ustaškom Nezavisnom državom Hrvatskom.

"Duboko nas je rastužila jučerašnja nečuvena izjava Valentina Incka koji je srpski entitet /Republika Srpska/ uporedio sa Nezavisnom Državom Hrvatskom /NDH/. Visoki predstavnik austrijskog porijekla, vjerovatno, nije svjestan činjenice da je NDH formirao Ante Pavelić potpomognut Hitlerom i papom Pijem Šestim", navela je Tomaševićeva u pismu upućenom Incku.

Ona je podsjetila Incka da je cilj NDH bio da pobije trećinu Srba, trećinu da pokatoliči, a trećinu da protjera sa njihovih vjekovnih teritorija. "Republika Srpska je danas teritorija na kojoj živi najviše onih koji su preživjeli genocid koji je počinila NDH. Važno je istaći da baš ova teritorija predstavlja jedino mjesto gdje je srpska pravoslavna zajednica uspjela da preživi u bilo kakvom broju i da zadrži svoju kontrolu nad njom", ističe se u pismu.

Analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da ponašanje visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i komandanta NATO-a u BiH generala Žizel Vilc prema Srpskoj predstavlja histeriju očajnika koji gube moć, ali žele da maksimalno izazovu tenzije u BiH. Anđelković je rekao da i predstavnici NATO-a i Incko znaju da je njihova moć utemeljna samo u volji Vašingtona, da nemaju pravu moć, nego refleksiju tuđe snage i sile.

Analitičar Aleksandar Pavić rekao je da je ponašanje visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, koji izuzetno skandalozno i bezobrazno, te ocijenio da bi srpski zvaničnici trebalo da ga bojkotuju, dok se ne izvini. "Njegovo ponašanje je izuzetno skandalozno i bezobrazno i predstavlja svjesno vrijeđanje cjelokupnog srpskog naroda", rekao je Pavić, koji je saradnik Fonda strateške kulture.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je porediti Dan Republike Srpske sa osnivanjem Nezavisne Države Hrvatske velika i teška uvreda za sve žrtve NDH.

"To je uvreda za svakog potomka pobijenih Srba, Јevreja, Roma za svaku nevinu žrtvu umorenu u Јasenovcu, Sisku, Gradiskoj, Јadovnu, Prebilovcima," rekao je Vulin.

Savjet bezbjednosti UN dužan je da hitno reaguje i opozove visokog predstavnika u BiH Valentina Incka zbog skandalozne izjave, saopštila je Demokratska stranka Srbije .

DSS u saopštenju, naslovljenom sa "Incko, idi kući" na srpskom i njemačkom jeziku, navodi da je Incko, bez obzira da li je riječ o sramotnom neznanju ili nekontrolisano ispoljenom ličnom uvjerenju, prešao granicu i sebe konačno učinio nepodobnim za obavljanje dužnosti na koju ga je Savjet bezbjednosti postavio 2009. godine.

Srpska narodna partija saopštila je danas da Srbija, koja je garant Dejtonskog sporazuma i postojanja Republike Srpske, treba hitno da zatraži smjenu visokog predstavnika Valentina Incka i njegovo protjerivanje iz BiH, jer remeti mir i ustavni poredak, vrijeđa srpski narod i podstiče sukobe.

Srpski pokret "Dveri" traži da premijer Srbije Aleksandar Vučić i Vlada hitno reaguju i osude skandaloznu i opasnu izjavu visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, koji je Dan Republike Srpske uporedio sa danom osnivanja zločinačke Nezavisne Države Hrvatske. "Dveri" su saopštile da država Srbija mora da reaguje na Inckovu izjavu, jer je garant Dejtonskog sporazuma i dužna je da štiti integritet Republike Srpske, da je očuva i da ne dozvoli njeno ugrožavanje.

"Izjava visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH nije samo napad na Republiku Srpsku, već i na čitav srpski narod i na srpske žrtve koje su stradale u zločinačkoj NDH. Svako ćutanje je nedopustivo", ističe se u saopštenju.