latinica  ћирилица
11/01/2017 |  12:18 ⇒ 12:30 | Autor: RTRS

Srbija: Vanredna situacija u 13 opština; evakuisano 139 ljudi

U 13 opština u Srbiji proglašena je vanredna situacija, a danas počinje i dopremanje nafte ugroženim opštinama, rekao je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić.
Srbija okovana snijegom - Foto: Novosti.rs
Srbija okovana snijegomFoto: Novosti.rs

"Aleksinac je ukinuo vanrednu situaciju, ali je proglašena još u Ivanjici i Gadžinom Hanu", kaže Marić i dodaje da je od Badnjeg dana, kada je počeo ledeni talas, do danas evakuisano 139 ljudi.

Najviše evakuisanih je u Vranju i okolini, naglašava i dodaje da je tamo bilo najviše intervencija, dopremanja hrane, pomoći bolesnim ljudima.

"U tom kraju pojačali smo mehanizaciju, dopremili motorne sanke, i nadam se da ćemo uspjeti veliki broj ljudi da spasimo", kaže Marić i dodaje da je trenutno na terenu angažovano više od 300 vatrogasaca spasilaca u svim ugroženim opštinama, ali da se koordinira i sa žandarmerijom i vojskom koji se angažuju po potrebi.

Govoreći o smrtnim slučajevima, navodi da tu treba biti oprezan, da su potvrđena dva smrtna slučaja zbog smrzavanja, a za dva se čeka medicinska potvrda.

Zamjenik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović kaže za RTS da je usljed velikih padavina i niskih temperatura najteže na Pešterskoj visoravni, u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i u dijelovima zapadne Srbije.

Do sada je, prema njegovim riječima, više od 250 vatrogasaca angažovano na konkretnim akcijama, evakuisano više od 130 pojedinaca, izvučeno više od 73 vozila iz smetova.

"Postoji problem sa visinom snježnog pokrivača i kako da stignete do svih puteva, uključujući i makadamske", rekao je Stevanović gostujući u Јutarnjem dnevniku RTS-a.

Dodao je da lokalni štabovi imaju stručno-operativne timove na osnovu čijih procjena će biti donijete odluke o ukidanju vanredne situacije, ali je i naveo da ne očekuje da će do ukidanja doći istovremeno u svim ugroženim opštinama.

Na pitanje da li postoji opasnost od porasta vodostaja rijeka zbog topljena snijega, Stevanović je rekao da se prate procjene Hidrometeorološkog zavoda i da se ne očekuje da u kratkom periodu dođe do većeg otapanja.

Glavne saobraćajnice prohodne uprkos snijegu na putevima

Nastavlja se borba putara da održe prohodnim najvažnije saobraćajnice, a, kako RTS saznaje, putni pravci koridora 10 i 11 su prohodni, kao i putevi drugog reda.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da se saobraćaj odvija normalno na najopterećenijim putnim pravcima, odnosno auto-putevima u Srbiji.

Na pojedinim putevima obustavljen je zbog radova, a neki putni pravci, kao na primjer u Trgovištu i Bosilegradu, neprohodni su zbog snježnih padavina.

U "Putevima Srbije" kažu da agregata za posipanje glavnih magistalnih pravaca ima dovoljno i da će se organizovati da koridori i najvažniji putni pravci funcionišu.

I aerodromi "Nikola Tesla" i "Konstantin Veliki" funkcionišu normalno, a u željezničkom saobraćaju nema većih poremećaja usljed niskih temperatura i snijega, navodi se u saopštenju.

Što se tiče vodenog saobraćaja, plovidba je obustavljena na Tisi, kanalu Dunav-Tisa-Dunav i drugim kanalima na sjeveru zemlje. Plovidbe nema ni na Savi, ni na Dunavu.

Proglašena je redovna odbrana od leda na dijelu Dunava, Save i celom toku Tise. Takođe, doneijta je odluka o aktiviranju ledolomca "Greben" na potezu od Đerdapa 1 do izlaska iz Kazana.

Zaledile su i Velika Morava i Drina, a na Palićkom jezeru led je debljine oko 20 centimetara.

Zbog obustavljanja plovidbe, šteda na dnevnom nivou iznosi 50.000 evra. Međutim, Veljko Kovačević iz Ministarstva saobraćaja je za RTS istakao da je bezbjednost na prvom mjestu.

Izvor: RTS/Tanjug