latinica  ћирилица
11/01/2017 |  12:26 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Pomen Zoranu Cvijetiću (VIDEO)

U Istočnom Novom Sarajevu danas je položeno cvijeće kod spomen-obilježja Zoranu Cvijetiću, prvom načelniku Centra službi bezbjednosti Sarajevsko-romanijsko-birčanske regije, koji je poginuo prije 23 godine u Lukavici od snajperskog hica ispaljenog sa brda Mojmilo.
Istočno Sarajevo-Zoran Cvijetić, spomen obilježje - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo-Zoran Cvijetić, spomen obilježjeFoto: SRNA

Pripadnici Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, zajedno sa veteranima službi bezbjednosti Republike Srpske, borcima Vojske Republike Srpske i predstavnicima grada i opština u sastavu Istočnog Sarajeva položili su cvijeće i prislužili svijeće kod spomen-obilježja na mjestu Cvijetićeve pogibije.

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske - Podružnica Istočno Sarajevo Radovan Pejić podsjetio je da je Cvijetić bio jedan od osnivača Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i jedan od najmlađih načelnika centara službi bezbjednosti.

Pejić je istakao da je Cvijetić heroj, a da je Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske formirano da se ne zaborave ovakvi heroji i svih 786 pripadnika MUP-a, koji su ugradili živote u temelje Srpske.

"Svjesni smo situacije u kojoj živimo. Za nas je Republika Srpska vječna kategorija i učimo svoje potomke, kada nas nestane, da je brane i odbrane od svih onih kojima smeta", rekao je Pejić.

Svima onima kojima smeta Srpska, Pejić je poručio da je napuste, jer je BiH široka, a da narod Srpske puste da živi u miru i slobodi za koju su živote dali i pripadnici Vojske Republike Srpske.

"Republika Srpska je za nas sveta i ne damo je nikome", istakao je Pejić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija podsjetio da je na današnji dan Cvijetić tragično izgubio život u 32. godini.

Prema njegovim riječima, Cvijetić je dao značajan doprinos u stvaranju MUP-a Republike Srpske, a samim time i Srpske, što pokazuje veliki broj ljudi koji su danas došli da mu odaju počast i polože vijence.

"Poznavao sam ga lično i nikako se ne može zaboraviti njegova uloga u odbrani ovih prostora i stvaranja MUP-a Republike Srpske", rekao je Samardžija i dodao da Cvijetićeva porodica nije zaboravljena, te da je dobro što mu je sin dobio posao.

Zoran Cvijetić rođen je 29. aprila 1962. godine, a poginuo je 11. januara 1994. godine u Lukavici, pogođen snajperskim hicima pripadnika takozvane Armije BiH sa brda Mojmilo.

Cvijetić je uspješno rukovodio tadašnjim Centrom javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo, te učestvovao u stvaranju MUP-a Republike Srpske.

Zoran Cvijetić je u predratnim godinama bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Sokolac, a za načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo imenovan je u aprilu 1992. godine.