latinica  ћирилица
11/01/2017 |  13:04 ⇒ 13:11 | Autor: RTRS

Špirić: Od OBE zatražena potvrda autentičnosti dokumenta

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH od rukovodstva ove agencije zatražiće da u najkraćem mogućem roku potvrdi autentičnost dokumenta koji je dostavljen u Narodnu skupštinu Republike Srpske, a koji se odnosi na nalog ove agencije za prisluškivanje zvaničnika Srbije.
Dokument - Foto: RTRS
DokumentFoto: RTRS

Јedan član komisije bio je uzdržan, dok su ostali podržali odluku komisije.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Špirić rekao je da je ovo prvi korak koji je komisija preduzela, te da se će nakon odgovora OBA moći da planiraju naredni koraci.

On nije želio da iznosi više detalja sa današnje sjednice, napominjući da će javnost biti informisana o rezultatima rada komisije kada završi svoj posao.

U kabinet potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića 16. decembra stigla je pošiljka sa oznakom "Tajno", s dokumentom o nalogu OBA BiH za prisluškivanje zvaničnika Srbije.

OBA prema tom dokumentu sprovodi akciju "Ušće", u okviru koje prisluškuje i zvaničnike iz Srbije.

Stevandić je rekao da je taj dokument uputio na adrese svih zvaničnika u Republici Srpskoj i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama BiH, tražeći da se "utvrdi o čemu se radi i da li je bilo zloupotrebe".

On je istakao da se taj dokument mora analizirati na sjednici Narodne skupštine i Vlade Srpske i da "neko iz OBA treba da snosi odgovornost".

Izvor: SRNA