latinica  ћирилица
11/01/2017 |  13:22 | Autor: RTRS

Amerika ima najviše hakera i najviše izdvaja za te svrhe

Prema podacima kompanije "Sekjurion analitiks", SAD su na prvom mjestu u oblasti sajber-bezbjednosti i ulaganju u tu oblast, a slijede ih Kina i Velika Britanija.
Hakeri (ilustracija) - Foto: AP
Hakeri (ilustracija)Foto: AP

Među pet najobučenijih sajber-zemalja su i Rusija, Njemačka i Sjeverna Koreja, navodi ova kompanija.

Iz budžeta Pentagona za sajber-bezbjednost godišnje se izdvaja oko sedam milijardi dolara, a hakerski kadar broji više od 9.000 ljudi.

Iza SAD su Kina i Velika Britanija, koje u ove svrhe izdvajaju 1,5 milijardi, odnosno 450 miliona dolara - navodi "Ruska riječ".

U prosjeku, u cijelom svijetu za sajber-bezbjednost izdvaja se oko jedan odsto vojnog budžeta, izuzev u Sjevernoj Koreji, koja izdvaja oko 20 odsto sredstava odbrambenog resora.

Prema pisanju lista "Komersant", koji se poziva na svoje izvore, jedinice za sajber-bezbjednost u Rusiji broje 1.000 zaposlenih, odnosno osam puta manje u odnosu na SAD.

Ovi podaci objavljeni su u vrijeme optužbi američkih sepcijalnih službi i administracije odlazećeg predsjednika Baraka Obame na račun Rusije za navodno hakovanje podataka Demokratske stranke i za pomoć Donaldu Trampu u predsjedničkim izborima.

Izbor: SRNA