latinica  ћирилица
11/01/2017 |  13:42 | Autor: RTRS

Vlada FBiH: Nema planova o privatizaciji "BH Telekoma"

Vlada Federacije BiH saopštila je da ne postoje nikakvi, ni javni, ni tajni planovi privatizacije "BH Telekoma", niti je to ikada bio uslov Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Iz federalne Vlade demantuju medijske napise da je Vlada FBiH pripremila "svoj" izvještaj o poslovanju "BH Telekoma" s namjerom da privatizuje ovu kompaniju.

U saopštenju se pojašnjava da federalna Vlada može razmatrati i odlučivati isključivo o izvještaju o poslovanju koji je sačinila uprava "BH Telekoma", a koji će joj posredstvom federalnog Ministarstva saobraćaja i komunikacije, kao nadležnog ministarstva, uskoro biti i dostavljen.

Stoga tvrdnja da federalna Vlada samoinicijativno istražuje poslovanje pojedinih kompanija i da ih kasnije u "paralelnim izvještajima" optužuje za manipulacije i zloupotrebe predstavlja besmislicu i potpuno nepoznavanje pravnih procedura, koje moraju biti ispoštovane, da bi neki akt bio razmatran na sjednici Vlade Federacije BiH.

Kopija, javnosti predstavljenog, nepostojećeg alternativnog izvještaja o poslovanju "BH Telekoma" koji je, navodno, bez znanja direktora sačinila Vlada FBiH je falsifikat, kao što je netačna i informacija o njegovom postojanju, navodi se u saopštenju federalne Vlade.

Izvor: SRNA