latinica  ћирилица
11/01/2017 |  13:44 ⇒ 17:07 | Autor: RTRS

Novi Grad: Obilježene 24 godine od stradanja 56 boraca (VIDEO)

U Novom Gradu obilježena je 24. godišnjica stradanja 56 boraca Četvrtog bataljona Novogradske brigade Vojske Republike Srpske u napadu pripadnika tzv. Armije R BiH, na lokalitet Suva Međa u Banjanima. Opština Novi Grad 11. januar, uvrstila je u kalendar značajnih datuma.
Novi Grad - parastos (arhiv) - Foto: SRNA
Novi Grad - parastos (arhiv)Foto: SRNA

Tim povodom služeni su parastosi u crkvama na području opštine Novi Grad, te položeno je cvijeće i prislužene su svijeće za stradale.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da je 11. januar 1993. godine jedan od crnih dana u istoriji Novogradske brigade i Novog Grada kada se dogodio najjači napad Petog korpusa takozvane Armije RBiH.

"Oni su iskoristili priliku da preko dijela tadašnje Republike Srpske Krajine, koji nije bio dovoljno branjen, napadnu s leđa Četvrti bataljon i tom prilikom stradalo je 56 boraca i tri civila", podsjetio je Drljača u izjavi poslije parastosa koji je služen u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Prema njegovim riječima, preživjeli treba da sačuvaju sjećanje na stradale borce, te vode politiku koja nika više neće dovesti u sukobe u kojima stradaju mladi životi.


Drljača, predsjednik Skupštine opštine Novi Grad Mirko Zgonjanin i predsjednik opštinske Boračke organizacije Marinko Gačić bili su u delegaciji koja je posjetila i mjesno groblje u Čađavici, gdje je služen pomen stradalim borcima.
Vijenci su položeni kod grobova šest boraca.


Gačić je naveo da Boračka organizacija svake godine obilježava 11. januar, datum kojeg se s tugom sjećaju.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač položio je vijenac kod spomen-ploče na kapeli na mjesnom groblju u Poljavnicama gdje je sahranjeno pet boraca stradalih na današnji dan 1993. godine.

Na spomen-ploči u Poljavnicama nalaze se imena 24 borca Vojske Republike Srpske i četiri civila iz ovog mjesta.