latinica  ћирилица
11/01/2017 |  14:37 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Prijedor: Savanović uručio ključeve stanova za 39 porodica poginulih boraca (VIDEO)

U Prijedoru su uručeni ključevi 39 stanova porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije. Današnjom predajom stanova, završen je program stambenog zbrinjavanja ovih kategorija u Prijedoru.
Prijedor - ključevi za boračke kategorije - Foto: SRNA
Prijedor - ključevi za boračke kategorijeFoto: SRNA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović uručio je danas ključeve 39 stambenih jedinica porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

"Ovim danas završavamo program u Prijedoru, što ne znači da nema onih koji nisu zbrinuti, koji se nisu iz opravdanih razloga prijavili do kraja 2007. godine, a koje ćemo novom uredbom zajedno sa Boračkom organizacijom vidjeti da obuhvatimo", rekao je Savanović novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je u Srpskoj do sada zbrinuto 8.215 korisnika, od čega 3.313 kroz stambene jedinice, a 4.902 novčanim sredstvimaa od po 8.000 KM

"To je ogroman broj ljudi i Republika Srpska je zaista pokazala veliku odgovornost i solidarnost prema tim kategorijema koje su zaslužile i još više zaslužuju zbog onoga što su dale za Republiku Srpsku", dodao je Savanović.

On je podsjetio da nova boračka zgrada u Prijedoru ima ukupno 41 stan, ali da dva još nisu useljena.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je ovo jedan od zadataka koji se sa posebnim zadovoljstvom izvršavaju.

"Nadamo se da ćemo i u narednom periodu da se na ovakav način odužujemo porodicama naših poginulih saboraca. Јa bih im ovom prilikom zaželio sreću i da sve ono što je bilo ružno u njihovim životima i teško ostane iza njih i da u narednom periodu žive životom koji su zaslužili, u sreći, zdravlju, ljubavi i zadovoljstvu", dodao je Savčić.



Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ovaj događaj od velikog značaja, jer ove porodice jako dugo čekaju rješenje stambenog pitanja.

"Formalno-pravno, s ovim bi bio zvaršen program stambenog zbrinjavanja u Prijedoru. Cijenim da još nekoliko zaostataka ima koji su se naknadno prijavili, da će Vlada razmotriti da se i taj dio stanova obezbijedi u narednom periodu, ali iz prvog prijavljivanja, ovo je taj broj koji je bio planiran da se riješi ili stanovima ili dodjelom jednokratne pomoći za rekonstrukciju stambenih objekata", naveo je Đaković.

Programom stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u Prijedoru su ukupno zbrinuta 664 korisnika, i to 200 putem dodjele stambenih jedinica, a 464 dodjelom nepovratnih sredstava.

U program zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u Prijedoru, Vlada Srpske uložila je 9.7 miliona, dok je grad Prijedor učestvovao sa 1.4 miliona maraka.