latinica  ћирилица
11/01/2017 |  14:42 ⇒ 12/01/2017 | 09:48 | Autor: RTRS

"Izjave generala NATO-a pokazatelj da BiH nije suverena"

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski rekao je Srni da izjave komandanta NATO-a u BiH, generala Žizel Vilc o učešću Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH na proslavi Dana Republike Srpske i tumačenje vojnih zakona BiH predstavljaju još jedan pokazatelj da BiH uopšte nije suverena zemlja.
Miroslav Lazanski (Foto: Sputnik/Aleksandar Milačić) -
Miroslav Lazanski (Foto: Sputnik/Aleksandar Milačić)

Lazanski je istakao da je potpuno nelogično da jedan general, čak i američki, sebi uzima za pravo da tumači zakonodavstvo jedne zemlje, odnosno da li je nešto urađeno po zakonu.

"To nisam nigde video u svetu. Američki general ne bi smeo da sebi dopusti taj luksuz čak ni u SAD, a ne ovo što je general Žizel dala izjavu u kontekstu svega što se događalo u vezi sa proslavom Dana Republike Srpske", rekao je Lazanski.

On je podsjetio da je dio Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH postrojen za ceremoniju u skladu sa zakonodavstvom, pošto predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ima na to potpuno zakonsko pravo, na koje se i pozvao.

"Zaista ne vidim čemu je bilo potrebno da gospođa Žizel, koja je jedna dama, daje sebi tu vrstu slobode da tumači zakone BiH. To samo pothranjuje razmišljanje svih objektivnih posmatrača da je BiH zapravo zemlja koja nema svoj suverenitet, da taj suvrenitet izvodi iz pozicija trupa NATO koje su stacionirane u BiH, odnosno komande NATO", rekao je Lazanski.

On je istakao da se postavlja pitanje da li je, zapravo, "Predsjedništvo BiH smješteno u štabu NATO i da li je taj štab NATO, sa generalom Žizel, zapravo glavni protektor BiH".

Lazanski je rekao da ne zna na osnovu kojih zakona i prerogativa general Žizel Vilc traži istragu o ponašanju Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i koje su to ingerencije NATO prema suverenoj BiH, koja nije članica NATO.

"Mislim da je to koordinacija američke ambasadorke u Sarajevu i gospođe Žizel", kaže Lazanski.

On je ponovio da je to samo još jedan pokazatelj da BiH uopšte nije suverena zemlja, te dodaje da ne zna za bilo koji primjer u svijetu da je neko od glavnih oficira NATO u bilo kojoj zemlji dozvolio sebi tu vrstu slobode da tumači zakonodavstvo.

"Onda BiH ne treba uopšte da pledira na to da je članica UN, da je nekakva samostalna nezavisna država, jer nema svoj suvrenitet. Ako je glavni tumač suvereniteta i zakonodavstva BiH i toga da li je nešto urađeno ili nije komandant NATO sa štabom u Sarajevu, konkretno general Žizel Vilc, onda je stvar došla do apsurda", kaže Lazanski.

On smatra da je potpuno u pravu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rekao da ovo samo pothranjuje dodatno animozitet i stav građana Republike Srpske, prije svega Srba, protiv evroatlantskih integracija.

Komentarišući rasprave u sarajevskim medijima o proslavi Dana Republike Srpske, Lazanski je ocijenio da je na sarajevskim televizijama izrečeno toliko gluposti, kao, na primjer, da je to pokušaj državnog udara, da je narušen lanac komandovanja.

"Јedan gospodin je sebi dozvolio da kaže da je narušen lanac komandovanja u Oružanim snagama BiH. Ali, on treba da zna da je lanac komandovanja u američkim rukama", rekao je Lazanski.

Izvor: SRNA