latinica  ћирилица
11/01/2017 |  15:31 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

KCU Sarajevo- Oboljeli od karcinoma danima bez terapije

Pacijenti oboljeli od karcinoma već danima ne primaju terapiju, jer Klinički centar Univerziteta u Sarajevu /KCUS/ nema lijekove koji su im potrebni.
UKC Sarajevo - Foto: ilustracija
UKC SarajevoFoto: ilustracija

Sa nedostatkom lijekova ne suočavaju samo pacijenti koji dolaze na ovu kliniku, nego i oni koji se liječe širom FBiH rekao je šef Klinike za onkologiju KCUS Semir Bešlija.

- Nadležnost za nabavku citotoksičnih lijekova u FBiH je isključivo vezana za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Kao radnici Klinike za onkologiju veoma smo frustrirani ovakvim načinom organizacije i smatramo da je neophodno promijeniti kako bi onkološki pacijenti dobili terapiju - rekao je Bešlija.

Iz KCUS-a ističu da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH raspisuje tendere za nabavku, potpisuje ugovore i određuje koji će lijekovi za onkološke pacijente biti stavljeni na listu.

- Mi samo primjenjujemo lijekove koje nam Fond dostavi i raspolažemo samo sa onoliko lijekova koliko nam obezbijede. Ovo se odnosi i na sve programe zdravstvene zaštite iz tzv. vertikalnog programa za koji nam fond dostavlja nedovoljno novca, kateterizacija, zlatni sat procedure, kardiohirurške operacije, operacije kičmenog stuba i veliki broj drugih procedura - rekli su na KCUS-u.

Izvor: SRNA