latinica  ћирилица
11/01/2017 |  16:01 ⇒ 16:06 | Autor: RTRS

"Napad na Srpsku je i napad na Srbiju"

Napad na Republiku Srpsku predstavlja napad na Srbiju, istorija ratova u Јugoslaviji 1990-tih godina još nije završena i nastavlja se u drugačijem formatu, a glavna žrtva ovog rata su Srbi, gdje god oni živjeli, upozoravaju iz Ruskog instituta za strateška istraživanja.
Zastava Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava Republike SrpskeFoto: RTRS

Savjetnik direktora RISI Igor Pšeničnikov ističe da na Zapadu i prozapadnim teritorijama bivše Јugoslavije nikako nisu mrtvi planovi o daljem razbijanju Srbije, koje je počelo ratom 1990-ih godina, dok je Republika Srpska pod "stalnim napadima bošnjačko-hrvatske federacije".

U tekstu naslovljenom "Balkanski pasijans: o čemu sanjaju podijeljeni Srbi", Pšeničnikov navodi i da pokušaji da se optuže vlasti Republike Srpske i Srbije za pripremu ujedinjenja predstavljaju "neku vrstu omiljenog lopovskog trika" - kada lopov viče "Drž`te lopova".

Pšeničnikov smatra da je san o ujedinjenju Srba "neki plemenit ideal, zasnovan na vjerskim uvjerenjima i istorijskom pamćenju" i da se taj ideal ne može uništiti izvana, ukoliko to ne želi sam narod.

On je zapitao šta je čudno u tome da dva dijela jednog naroda, koji žive na različitim stranama granice, žele da imaju posebne, tijesne veze, o kojima govori predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Nije tajna činjenica da se svi Srbi u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji do danas ne mogu pomiriti s tim da su kao narod podijeljeni zbog ratova na Balkanu koje je isprovocirao Zapad. Svi Srbi smatraju Srbiju svojom maticom i maštaju da se ujedine, o čemu se može čuti u privatnim razgovorima, o tome se piše i u novinama", napominje Pšeničnikov.

Podsjećajući da je Ustavni sud BiH proglasio 9. januar - Dan Republike Srpske neustavnim, Pšeničnikov pita zar to nije povreda nacionalnog identiteta Srba u tako složenoj zemlji prema vjerskom sastavu.

"Umjesto da, s ciljem mira, zadovolji potrebe svih nacionalnih i vjerskih zajednica u zemlji, Sarajevo pritiska Srbe kao tenk. Srbi se tome, naravno, protive", piše Pšeničnikov u tekstu objavljenom na sajtu RISI.

Pšeničnikov navodi da vlasti u Banjaluci zbog toga, uprkos odluci iz Sarajeva, održavaju proslavu svog nacionalnog praznika, i dodaje da "sarajevske vlasti" pokušavaju da unište elemente srpskog identiteta, uključujući i srpski jezik, nazivajući ga "bosanskim", suprotno svakoj logici.

Pšeničnikov je zaključio da upravo oni koji pokušavaju da unište kulturni identitet Srba provociraju tenzije koje prijete ratom, a ne obrnuto, te istakao da Srbi u BiH imaju namjeru da se bore protiv pokušaja da se uništi njihov kulturni identitet, čiju osnovu čine prvenstveno jezik i istorijsko sjećanje.

Izvor: SRNA