latinica  ћирилица
11/01/2017 |  16:43 | Autor: RTRS

"Kosovka djevojka" uklonjena iz Kliničkog centra Crne Gore

Umjetničko djelo "Kosovka djevojka" uklonjeno je iz hola Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore, gdje se nalazilo više od četiri decenije.
Kosovka djevojka (foto: www.vijesti.me) -
Kosovka djevojka (foto: www.vijesti.me)

To je učinjeno na zahtjev novog direktora Urgentnog centra Nermina Abdića, navode crnogorski mediji.

Abdić je rekao da premještanje slike nema političku, ili bilo kakvu drugu konotaciju i da je sliku sklonio isključivo da bi je sačuvao od vandalizma jer su neodgovorni građani vremenom na njoj ugravirali imena.

"Slika nije sklonjena ni u kakav ćošak, već na najreprezentativnije mjesto u Urgentnom centru - u prostoriju koja služi ljekarima i medicinskim sestrama za odmor", rekao je Abdić.

Sliku "Kosovka djevojka" Klinički centar Crne Gore dobio je od Crvenog krsta bivše SFRЈ, prije 42 godine. Slika je bila jedan od simbola te organizacije.

Nakon što je Urgentni centar rekonstruisan tokom 2015. godine zahvaljujući donaciji turske agencije za pomoć "Tika" od 750.000 evra, postojala je incijativa da se slika izmjesti.

Iz Kliničkog centra Crne Gore tvrde da je od bivšeg menadžmenta zahtijevano da se ukloni, ali da su oni to odbili da učine.

Abdića je u decembru prošle godine za direktora Urgentnog centra izabrala novi direktor Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević.

Abdić je ortoped, bio je član Upravnog odbora Kliničkog centra Crne Gore i odbornik je Demokratske partije socijalista u Skupštini Podgorice.

Izvor: Srna