latinica  ћирилица
11/01/2017 |  16:48 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Institucije Srpske zaštitiće vojnike koji su učestvovali u proslavi Dana Republike (VIDEO)

Izjava višeg vojnog predstavnika NATO štaba u Sarajevu Žizel Vils, koja je rekla da je učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u proslavi Dana Republike Srpske nezakonito, predstavlja direktno kršenje načela međunarodnog prava koje ne dozvoljava uplitanje u unutrašnje poslove suverenih zemalja, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Pojavljivanje Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka na obilježavanju Dana Republike, dovelo je i do komešanja unutar hrvatskih i bošnjačkih kadrova u Ministarstvu odbrane BiH.

Na stranu činjenica da je izjava Žizel Vilc potpuno netačna, jer učešće pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana Republike nije nezakonito, frapantna je činjenica da se NATO uopšte odlučio umiješati u problem za koji su isključivo nadležne institucije Republike Srpske i BiH, i koji je u domenu domaćeg zakonodavstva, poručio je za Srnu predsjednik Milorad Dodik.

- To je, takođe, nedvosmislen pritisak na domaće pravosudne i druge instance koje se na taj način pokušavaju usmjeriti protiv vojnika i zvaničnika koji su učestvovali u obilježavanju Dana Republike. Mandat, koji je Dejtonom dat međunarodnim snagama u BiH, ni na koji način ne omogućava uplitanje NATO-a u pitanja koja nisu ni pomenuta u Mirovnom sporazumu, istakao je predsjednik Srpske.

Nakon što je Ministarstvo odbrane BiH, na zahtjev NATO-a, pokrenulo istragu protiv pripadnika Oružanih snaga, resorna ministarka Marina Pendeš, izjavila je da s tim nisu saglasni, pitajući se ko će tu istragu da sprovede. Poručuje da nema ništa sporno u angažovanju počasne jedinice u Banjaluci, jer predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, ima pravo na to.

- Treći puk nije učestvovao na ceremoniji 9. januara. Dio puka, ili bolje rečeno počasne jedinice, učestvovao je u počasti predsjedavajućem Predsjedništva BiH. Time su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH odradile svoj dio posla, ističe Pendeševa.

Ivanićev zahtjev, da pripadnici Trećeg Republika Srpska puka učestvuju u obilježavanju Dana Republike Srpske, potpisao je zamjenik ministrke odbrane BiH, Sead Јusić. Lider SBB-a Fahrudin Radončić zato traži njegovu smjenu.

- Gospodin Јusić, koji je zamjenik ministarke, prilikom zamjenjivanja, nije ispoštovao procedure, nije se konsultovao ni sa članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, ni sa mnom kao predsejdnikom stranke, a nije ispoštovao ni odluke Ustavnog suda, kaže Fahrudin Radončić, lider SBB-a.

- Ostavku podnijeti neću sve dok mi se ne utvrdi eventualna odgovornost na ove okolnosti, poručio je Sead Јusić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Institucije Republike Srpske odlučno će stati iza svakog pripadnika Oružanih snaga BiH koji je učestvovao u proslavi svog praznika, Dana Republike Srpske, poručio je Dodik. Od institucija BiH se, kaže, traži da reaguju i zatraže prestanak nedopustive prakse direktnog miješanja NATO štaba u unutrašnja pitanja, i pokušaju očuvati barem privid suvereniteta koji BiH, očigledno, nema.