latinica  ћирилица
11/01/2017 |  17:32 ⇒ 12/01/2017 | 09:38 | Autor: RTRS

Godina dana od usvajanja novog Zakona o radu - šta se promijenilo? (VIDEO)

Sutra se navršava tačno godinu dana od stupanja na snagu novog Zakona o radu. I sada ovaj dokument sindikat kritikuje, dok poslodavci tvrde da je dobra osnova, koju još treba nadograditi.
Fabrika - Foto: RTRS
FabrikaFoto: RTRS

Provjerili smo i šta kažu radnici? Da li u praksi ima promjena?

Predrag Gigović iz Gradiške zaposlen je u proizvodnji plastike. Zadovoljan je da u vrijeme velike nezaposlenosti ima posao ali, kako kaže, koristi od novog zakona o radu- nije imao.

Nikakvih poboljšanja mi u našoj proizvodnji nismo primjetili.Čak naprotiv smanjen je obim proizvodnje, kaže Gigović.

Sindikat nije zadovoljan rezultatima novog zakona o radu. Poslodavci nisu nezadovoljni, ali smatraju da može biti mnogo bolji.Tvrde u zakonu su ostali dodaci na platu, koji su zaostavština prošlog sistema. Sindikalci mišljenja da su posljednju godinu prava radnika umanjena.

- Dobili su još jeftiniju radnu snagu. Dobili su mogućnost da radnika otpuste kad god i kako god misle i požele, ističe Ranka Mišić predsjednica Saveza sindikata.

- Institut poput minulog rada, regresa, zimnice, ogreva su instituti koji su karakteristični za planske ekonomije.U tržišnoj oni nisu prihvatljivi. I zato smatramo da u nekom narednom periodu treba da se razmisli o ovome, napominje Saša Aćić Unija udruženja poslodavaca.

U Vladi kažu da je novi Zakon o radu dao rezultate.

Broj zaposlenih, kažu poslodavci, dokaz je da smo na dobrom putu ka stvaranju boljeg poslovnog ambijenta.

- Imamo povećanje zaposlenih u odnosu na mart više 8 000, kaže Aćić.

- Krajnja cifra broja zaposenih je uvećana za 5-6 hiljada što se uvećavalo i svake godine kad je bio i stari zakon.Čak 2008. bili su najbolji rezultati, poručila je Mišićeva.

Sljedeće sedmice trebalo bi da budu nastavljeni pregovori o opštem kolektivnom ugovoru. Pred socijalnim partenrima ostalo je da dogovore iznos regresa, prekovremeni rad i plaćanje rada za državne praznike. U sindikatu se nadaju da će uskoro ovaj dokument biti potpisan. Poslodavci ne žele da kažu ni da su optimisti ni pesimisti.