latinica  ћирилица
11/01/2017 |  18:05 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Tramp: Objavljeni su lažni dokumenti (VIDEO)

Dugoočekivani govor Donalda Trampa nakon izbora za predsjednika SAD-a održava se danas u Njujorku , a sve je zanimao Trampov komentar o navodnim kompromitirajućim informacijama koje bi trebale pokazati vezu Rusije i Trumpa, ali i ruske umiješanosti u američke predsjedničke izbore.

Na samom početku govora Tramp je rekao da su informacije, koje su neki američki mediji objavili lažne.

- Dokumenti objavljeni na Bazfidu su lažni i žalosno je što su ih neki američki mediji objavili. Moram reći da želim zahvaliti novinarima koji su odlučili zanemariti ovu vijest koju je možda procurila iz obavještajnih službi. Ta lažna vijest nikad nije trebala biti napisana, a kamoli procuriti u javnost. Zato zahvaljujem onima koji tu vijest nisu objavili i pokazali veliku profesionalnost - poručio je Tramp.

Oštro je odbacio tvrdnje da mu je Rusija pomogla da pobijedi na predsjedničkim izborima.

- Nemam nikakve dogovore s Rusijom, niti bilo kakve druge veze. Poštujem Putina što su objavili da je ovo danas što je procurilo laž. Imamo užasan odnos s Rusima, a oni nam pomažu u borbi protiv ID. Ako me Putin voli, meni je to prednost. Ne znam hoću li se slagati s Putinom, možda neću. Nadam se da hoću. Mislite li da bi Hilari bila bolja? Ma dajte, molim vas..", naglasio je Tramp.

Tramp je naveo da će u roku od 90 dana biti objavljen izvještaj o odbrani od hakovanja i kako da se zaustavi "taj fenomen".

- Rusija će imati veliko poštovanje prema našoj zemlji dok je budem vodio, poštovaće nas više, vidjećete to. Ali nije problem samo Rusija, a vi o tome ne pišete. Šta se dogodilo? Kina je hakovala 22 miliona naloga. Nemamo odbranu. Vode nas ljudi koji ne znaju šta rade. Rusija će nas mnogo više poštovati dok je ja budem vodio. Nadam se da ćemo se slagati, ali moguće je i da do toga ne dođe - rekao je Tramp.

Kada je došlo do pitanja o "Obamakeru" na koju je Obamina admistracija mnogo polagala, a koju su republikanci mnogo kritikovali, Tramp je rekao "konačno, mislio sa da to pitanje nikada nećete postaviti", nakon čega je rekao da je "Obamaker" "potpuna katastrofa"

Na pitanje o jednom od njegovih najvećih aduta tokom kampanje – zidu na granici sa Meksikom – Tramp je naveo da će zid biti podignut, da može da čeka godinu, dvije, dok traju pregovori sa Meksikom, ali da ne želi da čeka.

Kako navodi, njegov potredsjednik Majk Pens trenutno radi na tome da se dobiju potrebna odobrenja od Kongresa.

Uprkos pitanjima novinara i potenciranju priče o informacijama obavještajnih agencija o Trampvoj povezanosti s Rusijom, novoizabrani američki predsjednik je potencirao priču o ekonomiji.

- Hajde da govorimo o dobrim stvarima. Hvala kompaniji Ford što je odustala od otvaranja proizvodnih pogona u Meksiku i što će ih otvoriti u SAD-u. Nadam se da će taj primjer slijediti i ostale automobilske kompanije, poput DŽeneral Motorsa - kazao je Tramp.

On je rekao da ukoliko neko želi da preseli biznis i otpusti američke radnike, da to se to više neće događati na isti način, jer će kompanije morati da plate veoma velike takse, dodajući da će otići tako što će same sebe ubiti.

Rekao je da ga nije briga dok se kompanije kreću po SAD, jer kako kaže, ima mnogo država u igri.

On je naveo i da je za da za vikend odbio poslovnu ponudu vrijednu dvije milijarde dolara.

- Za vikend mi je ponuđeno 2 milijarde dolara, da se dogovorimo u Dubaiju sa "prijateljem", divan momak - rekao je Tramp.

- Odbio sam ga. Nisam morao, jer kao što znate, nema sukoba interesa jer sam predsjednik - rekao je Tramp dodajući da on može da vodi i svoj biznis i Vladu u isto vrijeme.

Trampov advokat je objasnio da će Tramp biti izolovan iz biznis dogovora, a zbog toga je Tramp svoju imperiju i potpunu kontrolu nad biznisom prepustio svojim sinovima.

Trampov advokat njegovu biznis imperiju poredi sa Nelsonom Rokfelerom, ističući da su ona i njene kolege angažovane na tome da ga potpuno izoluju iz menadžmenta kompanija.

- Sukob interesa se jednostavno ne odnosi na predsjednika i podpredsjednika - kaže advokat dodajući da i pored toga Tramp ne želi da bude ikakve sumnje u američkoj javnosti zbog čega se distancirao od svog biznisa.

Ovo ustupanje će riješiti bilo kakav sukob interesa, što ne bi učinila prodaja, koja nije izvodljiva jer se od Trampa ne može zahtijevati da likvidira svoje životno djelo.

Tramp je izjavio da je administracija njegovog prethodnika Baraka Obame stvorila terorističku organizaciju Islamska država.

On je i ranije izjavljivao da je Obama zajedno sa Hilari Klinton stvorio ovu terorističku organizaciju. Nekoliko puta je u predizbornoj kampanji naglasio da je Obamina administracija trebalo da obrati pažnju na njegove pozive da SAD preuzmu naftna postrojenja koje kontroliše Islamska država, ali da je umjesto toga dozvolila da ta teroristička grupa raste.

Tramp je izjavio da se nada da će naći opšti jezik sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i zajedno sa Moskvom se boriti protiv terorističke Islamske države.

- Rusija može da nam pomogne da se borimo sa ID - naglasio je on.

Izvor: Agencije